Wykonanie
Składniki4 x 250 ml1 kg
truskawek700 g - 1 kg
cukrusok z 1
cytryny i szczypta skórki
wanilia (1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1
laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego lub 2 łyżki
cukru z prawdziwą
wanilią)pektyna (gotowej w ilości podanej na opakowaniu lub pestki z 2
cytryn zawiązane w gazę)50 ml
likieru cytrynowego limoncello (opcjonalnie)Przygotowanie
Truskawki opłukać pod chłodną bieżącą
wodą. Osuszyć, oderwać szypułki. Większe
truskawki przekroić na pół, mniejsze pozostawić w całości. Włożyć do garnka, zagotować, następnie gotować na średnim ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu zamieszać.Dodać
cukier, sok i
skórkę z cytryny (wcześniej sparzoną i wyszorowaną),
wanilię, pestki zawinięte w gazę lub pektynę oraz
likier cytrynowy Limoncello jeśli go używamy. Wymieszać, zagotować, zmniejszyć ogień do małego i dalej gotować przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.Podczas gotowania usuwać zgromadzoną na powierzchni pianę - dzięki temu
konfitura będzie klarowna. Na koniec wyłowić gazę z pestkami i
laskę wanilii. Od razu przelać
konfiturę do wyparzonych/sterylnych i suchych słoików (informacja poniżej). Dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po ostudzeniu z powrotem odwrócić i schować do spiżarki lub piwnicy na zimę lub od razu używać. Po studzeniu
konfitura powinna jeszcze zgęstnieć.WskazówkiAby
konfitura była bardziej gęsta można ją gotować w 3 turach, przez 3 kolejne dni, na małym ogniu, każdorazowo po około 10 minut. Można też wyłowić całe
owoce z przygotowanej
konfitury i gotować sam
syrop, aż do zmniejszenia objętości o połowę. Na koniec łączymy
syrop z
owocami i zamykamy w słoikach.Jak wyparzyć (wysterylizować) słoiki:słoiki wraz z zakrętkami można włożyć do zmywarki i włączyć standardowy program mycia/suszenia.
Konfiturę nakładać do jeszcze gorących i suchych słoików. lub słoiki wraz z zakrętkami wstawić do zimnego piekarnika, następnie rozgrzewać go do 120 stopni C i wyparzać przez około 40 minut.Jak pasteryzować słoiki wypełnione
konfiturą:słoiki o podobnej wysokości wstawiamy do dużych garnków (słoiki nie mogą stykać się ze sobą). Wlewamy
wodę (musi sięgać poniżej nakrętki, np. do około 2/3 wysokości słoika). Gotujemy na umiarkowanym ogniu przez około pół godziny. lub słoiki wstawiamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i "pieczemy" przez około 20 minut, otwieramy piekarnik i studzimy w otwartym piekarniku.
