Wykonanie

To wersja mojego szybkiego ciasta na
oleju z
owocami, tym razem na
maślance i z
wiśniami. Latem bardzo lubię ciasta z
owocami, a te z
wiśniami smakują mi szczególnie. Na potrzeby Rodzinki wyciągam z nich pestki, żeby jedzenie było przyjemniejsze. Pogoda nas nie rozpieszcza, więc takie upieczone ciasto chętniej się teraz zjada, niż zimne desery.2, 5 szklanki
mąki3
jajka1/3 szklanki
oleju1/2 szklanki
maślanki4 łyżki
cukru i 1 z
wanilią2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszklanka wydrążonych
wiśniKruszonka2 łyżki
masła3 łyżki
cukru3 łyżki
mąkiJajka wbić do miski i roztrzepać widelcem razem z
cukrem i
cukrem waniliowym. Dodać
olej,
maślankę , wymieszać ( wystarczy łyżką lub widelcem) . Dodawać stopniowo
mąkę,
proszek do pieczenia, wymieszać. Jeżeli ciasto będzie za gęste, dodać więcej
maślanki,Wysmarować tłuszczem średnią formę do pieczenia, wlać ciasto ( powinno powinno
mieć konsystencję gęstego naleśnikowego). Posypać po wierzchu wydrążonymi
wiśniami i kruszonką zrobioną z wymieszanych szybko palcami wymienionych składników.Piec w 180 C około 45 minut, do zrumienienia wierzchu i suchego patyczka.