Wykonanie


Jeszcze kwitną kwiaty czarnego bzu i
pora je wykorzystać. Taki
syrop jest świetnym lekarstwem na kaszel i ból gardła. Jesienią i zimą będziemy chętnie po niego sięgać.Kwiaty bzu ususzyłam też na
herbatkę, smaczną i aromatyczną. W razie przeziębienia działa jako środek napotny – gorąca a ciepła łagodzi także ból gardła.Kwiaty bzu należy zbierać jak jest sucho, najlepiej w
słoneczny dzień.Litr
wodykilogram
cukrusok z jednej
cytrynyok. 25 kwiatów czarnego bzu
Wodę z
cukrem zagotować, lekko wystudzić. Do ciepłego
syropu dodać
sok z cytryny i kwiary bzu, zostawić je na 24 godziny.
Potem odcedzić, najlepiej przez gazę, wlać do słoiczków. Łatwo fermentuje, więc albo trzymać w lodówce albo zapasteryzować ( ja 20 minut) ale i zapasteryzowany należy trzymać w chłodnym miejscu, np w piwnicy.
Syrop jest pyszny i aromatyczny, toteż możemy go używać nie tylko do celów leczniczych. W niewielkich ilościach można go dodawać do wypieków i deserów. Smacznego !