Wykonanie
W moim ogrodzie rośnie sobie róża, która jak się niedawno dowiedziałam, od koleżanek z pracy, jest jadalna. Być może jest to prawda oczywista, ale mnie nie była dotąd znana.
Konfitura z róży pachnie niesamowicie. Świetnie sprawdzi się jako nadzienie do rogalików czy
herbaty. Wzorowałam się na tym przepisie .

Składniki:

miska
płatków róży ok 20 dag20 dag
cukrucytryna1 l
wodyZerwać
płatki róży, rozłożyć na gazecie w
słonecznym miejscu, żeby pozbyć się robaczków.

Odciąć białe końcówki z
płatków. Zagotować
wodę, wrzucić na wrzątek
płatki, zagotować i odcedzić zachowując
wodę.
Płatki się odbarwią to naturalne. Durszlak z
płatkami zahartować w zimnej wodzie. Do
wody, w której gotowano
płatki wsypać
cukier i ugotować na wolnym ogniu gęsty
syrop. Wrzucić
płatki i dodać
sok z cytryny. Gotować do zgęstnienia. Do wyparzonego słoiczka wkładać
konfiturę. Można taka
konfiturę przechowywać w lodówce bez pasteryzacji lub trzeba zapasteryzować gdy odkładamy ją do spiżarni.
