Wykonanie


Taki sposób przyrządzenia skrzydełek gwarantuje ciekawy i delikatny ich smak. Już dodatek
miodu nadaje im nie kłócącą się ze smakiem
mięsa słodycz a
cynamon i
imbir ją dopełniają.
Białe wino zastosowane do marynaty podkreśla wszystkie smaki.kilogram skrzydełek3 łyżki płynnego
miodukilka łyżek
bialego winasól,
pieprz ziołowykawalek
imbiru statry na tarce
cynamon ( po łyżeczce)Pokrojone skrzydełka solimy, posypujemy
pieprzem ziołowym i obficie
cynamonem . Wkładamy do naczynia, dodajemy starty
imbir,
miód, skrapiamy
białym winem, mieszamy dokladnie. Wkładamy do lodówki na 1/2 do godziny.Obsmażamy je na
oleju, żeby się ladnie zrumieniły z obu stron. Można je
potem dusić do miękkości, podlewając niewielką ilością
wody lub
wina, a można przełożyć do odpowiedniego naczynia, zdeglasować patelnię
białym winem , zalać je tym sosem, przykryć pokrywką z dziurkami lub folią spożywczą podziurkowaną widelcem i wstawić do kuchenki na ok. 18 min na 700 W. Są wtedy bardzo smaczne , chrupiące i soczyste.Podajemy z
ryżem i delikatną surówką. Smacznego !