Wykonanie
Prowadząc akcję
jabłkową w sierpniu i wykorzystując wcześniej
jabłkowe przepisy spowodowane wysypem papierówek, nie wyczerpałam wszystkich możliwości… Z
jabłek można wiele, na słodko i słono, na surowo , piekąc, smażąc i gotując. Ja uwielbiam dodawać
jabłka do potraw, próbując różne kombinacje. A tę
sałatkę robiłam już w liceum, a przepis dostałam od szkolnej koleżanki. Jest szybka, prosta i smaczna. Teraz tylko trochę ją zmodyfikowałam, zamiast samego
majonezu dodaję taki pół na pół z
jogurtem. Zdrowiej, a na smaku nie
traci, jeśli nie zyskuje…średni
por ( biała i jasnozielona część)2-3
jabłka, najlepiej słodko-
winnesól,
pieprz ziołowymajonez zmieszany pół na pół z
jogurtem naturalnymPora przekrawamy wzdłuż i kroimy na cienkie plasterki.
Potem płuczemy na sicie, bo
pory są często zapiaszczone w środku. Odsączamy dobrze i solimy je. Odstawiamy na 15 minut, żeby zmiękły.
Potem ścieramy
jabłka, ze skórką, na grubej tarce i szybko mieszamy wszystko z
sosem majonezowo-
jogurtowym, żeby
jabłka nie sciemniały. Posypujemy
pieprzem ziołowym do smaku.Dla amatorów kwaśnego polecam wersję wzbogaconą o 2
ogórki kiszone, starte lub pokrojone w kosteczkę.
Sałatka ta smakuje bardzo do
mięsa, zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!