ßßß
Sałatki to jedna z moich ulubionych form spożywania jedzenia. Takie z dodatkiem ziaren są bardzo pożywne i mogą stanowić samodzielne danie, np w pudełeczku noszonym do pracy. Warzywa najchętniej dodaję świeże, mogą być też grillowane a w zimowym sezonie – kiszone lub marynowane ze słoiczków.W tej ze słoika są tylko kiszone ogórki, poza tym wszystko świeże. Bazą jest kasza pszenna, którą po raz pierwszy dostałam z Lubelli1/2 woreczka kaszy pszennej Lubelliczerwona , żółta i zielona papryka (może być konserwowa)spory ogórek kiszony i kawałek zielonegopół małej cebulibiałe części kapusty pekińskiejkopereksól, pieprz z młynka, oregano, tymianekoliwa, ocet cydrowy ( po 2 łyżki )Kaszę gotujemy według przepisu ( jest w woreczku ). Surowe warzywa kroimy na kawałki, solimy , dodajemy koperek, zostawiamy na 10 minut. Potem mieszamy z rozdrobnioną widelcem kaszą ( robimy to jak z kuskusem) , dorzucając kawałki kiszonych ogórków.Posypujemy to pieprzem z młynka i ziołami ( mogą być inne , jakie lubimy) , wlewamy oliwę i ocet winny , mieszamy dokładnie. Zostawiamy 20-30minut w lodówce, do przegryzienia.Sałatka smakiem przypomina nieco te z kuskusem, ale ma przyjemniejszą fakturę , kasza pszenna jest większa. Zrobiona jest z pszenicy durum i doskonale podkreśla smak warzyw.Smacznego !