Wykonanie

Sałatki to jedna z moich ulubionych form spożywania jedzenia. Takie z dodatkiem ziaren są bardzo pożywne i mogą stanowić samodzielne danie, np w pudełeczku noszonym do pracy. Warzywa najchętniej dodaję świeże, mogą być też grillowane a w zimowym sezonie – kiszone lub marynowane ze słoiczków.W tej ze słoika są tylko
kiszone ogórki, poza tym wszystko świeże. Bazą jest
kasza pszenna, którą po raz pierwszy dostałam z Lubelli1/2 woreczka
kaszy pszennej Lubelliczerwona , żółta i
zielona papryka (może być konserwowa)spory
ogórek kiszony i kawałek zielonegopół małej
cebulibiałe części
kapusty pekińskiejkopereksól,
pieprz z młynka,
oregano,
tymianekoliwa,
ocet cydrowy ( po 2 łyżki )
Kaszę gotujemy według przepisu ( jest w woreczku ).
Surowe warzywa kroimy na kawałki, solimy , dodajemy
koperek, zostawiamy na 10 minut.
Potem mieszamy z rozdrobnioną widelcem
kaszą ( robimy to jak z
kuskusem) , dorzucając kawałki
kiszonych ogórków.Posypujemy to
pieprzem z młynka i
ziołami ( mogą być inne , jakie lubimy) , wlewamy
oliwę i
ocet winny , mieszamy dokładnie. Zostawiamy 20-30minut w lodówce, do przegryzienia.
Sałatka smakiem przypomina nieco te z
kuskusem, ale ma przyjemniejszą fakturę ,
kasza pszenna jest większa. Zrobiona jest z pszenicy durum i doskonale podkreśla smak warzyw.Smacznego !