Wykonanie

Obfitość letnich
owoców inspiruje do coraz to nowych ciast z
owocami. Tym razem
owoce miałam w formie improwizowanego
dżemu z
musu jabłkowo –
wiśniowego z dodatkiem podduszonych w
syropie wiśni. Początkowo miał być do naleśników, ale postanowiłam zrobić coś bardziej atrakcyjnego na weekend i pomyślałam o palmierach z
ciasta francuskiego, których jeszcze nigdy nie robiłam. I powstał kolejny pyszny letni deser.opakowanie
ciasta francuskiegodżem jabłkowo-
wiśniowyJabłka i
wiśnie ugotowałam z
cukrem, sok odcedziłam do picia a
owoce przetarłam przez sito. Ok. 1/2 szklanki wydrążonych
wiśni poddusiłam w kilku łyżkach
wody z dwoma łyżkami
cukru i dodałam do musu. Wystudziłam.Na rozłożonym płacie
ciasta francuskiego rozsmarowałam
dżem i zwinęłam od brzegów do środka z obu stron. Wstawiłam rulon do lodówki, żeby stwardniał i lepiej się kroił.Po tym czasie pokroiłam roladę na kawałki ok. 1, 5 cm grubości, poukładałam na natłuszczonych blachach ( zajęły mi dwie) i wstawiłam do piekarnika na 200 C na około 20 minut. Kto chce
mieć równomiernie zrumienione, może w trakcie pieczenia przełożyć je na drugą stronę. Ja ze względu na
dżem wolałam ich nie ruszać – i tak ładnie się upiekły od
spodu i bez problemu zeszły z blachy.Rozeszły się błyskawicznie, część na ciepło, część na zimno. Ciasto ładnie się napuszyło podczas pieczenia i
dżem smakowo pasował do niego. Debiut uważam za udany, pewnie niebawem powtórzę z
musem jabłkowym i
cynamonem.Smacznego !