ßßß
 
            
         Kusiło mnie od dawna , żeby zrobić takie ogórki, bo słyszałam o nich dużo dobrego. Wychwala je Piotr Bikont w „ Albumie polskich smaków’ , wspomina się o nich w literaturze, na blogu widziałam je jakiś czas temu u Antoniego.Teraz gruntowe ogórki są pyszne, pełne smaków a i miód świeży, więc najlepsza pora, by wypróbować tę potrawę. Słodki smak miodu najlepiej przełamać szczyptą soli. Ja dodałam jeszcze przyprawę do dać słodkich Kamisa, zawierającą m. in cynamon i skórkę cytrynową.Kilka średnich gruntowych ogórkówPo łyżce miodu na każdą połowę ogórkaTrochę soliOpcjonalnie – przyprawa do dań słodkichOgórki obieramy , przekrawamy wzdłuż i łyżeczką wyciągamy ostrożnie pestki. Solimy trochę wewnątrz , odstawiamy na 5 minut. Gdy w środku pod wpływem soli zbierze się woda, wylewamy ją, posypujemy ewentualnie przyprawą do dań słodkich lub czym tam lubimy i wlewamy miód. Możemy ozdobić listkami mięty a potem je zjeść wraz z miodem.Zajadamy ze smakiem, oblizując palce ze ściekającego miodu. Kwintesencja smaku późnego lata.Smacznego !
Kusiło mnie od dawna , żeby zrobić takie ogórki, bo słyszałam o nich dużo dobrego. Wychwala je Piotr Bikont w „ Albumie polskich smaków’ , wspomina się o nich w literaturze, na blogu widziałam je jakiś czas temu u Antoniego.Teraz gruntowe ogórki są pyszne, pełne smaków a i miód świeży, więc najlepsza pora, by wypróbować tę potrawę. Słodki smak miodu najlepiej przełamać szczyptą soli. Ja dodałam jeszcze przyprawę do dać słodkich Kamisa, zawierającą m. in cynamon i skórkę cytrynową.Kilka średnich gruntowych ogórkówPo łyżce miodu na każdą połowę ogórkaTrochę soliOpcjonalnie – przyprawa do dań słodkichOgórki obieramy , przekrawamy wzdłuż i łyżeczką wyciągamy ostrożnie pestki. Solimy trochę wewnątrz , odstawiamy na 5 minut. Gdy w środku pod wpływem soli zbierze się woda, wylewamy ją, posypujemy ewentualnie przyprawą do dań słodkich lub czym tam lubimy i wlewamy miód. Możemy ozdobić listkami mięty a potem je zjeść wraz z miodem.Zajadamy ze smakiem, oblizując palce ze ściekającego miodu. Kwintesencja smaku późnego lata.Smacznego !