Wykonanie
Kusiło mnie od dawna , żeby zrobić takie
ogórki, bo słyszałam o nich dużo dobrego. Wychwala je Piotr Bikont w „ Albumie
polskich smaków’ , wspomina się o nich w literaturze, na blogu widziałam je jakiś czas temu u Antoniego.Teraz gruntowe
ogórki są pyszne, pełne smaków a i
miód świeży, więc najlepsza
pora, by wypróbować tę potrawę. Słodki smak
miodu najlepiej przełamać szczyptą
soli. Ja dodałam jeszcze
przyprawę do dać słodkich Kamisa, zawierającą m. in
cynamon i
skórkę cytrynową.Kilka średnich gruntowych
ogórkówPo łyżce
miodu na każdą połowę
ogórkaTrochę
soliOpcjonalnie –
przyprawa do dań słodkich
Ogórki obieramy , przekrawamy wzdłuż i łyżeczką wyciągamy ostrożnie pestki. Solimy trochę wewnątrz , odstawiamy na 5 minut. Gdy w środku pod wpływem
soli zbierze się
woda, wylewamy ją, posypujemy ewentualnie
przyprawą do dań słodkich lub czym tam lubimy i wlewamy
miód. Możemy ozdobić listkami
mięty a
potem je zjeść wraz z
miodem.Zajadamy ze smakiem, oblizując palce ze ściekającego
miodu. Kwintesencja smaku późnego lata.Smacznego !