ßßß
 
            
         Składniki na ok 5-6 weków/słoików 1litr2kg ogórków2-3 przyprawy do kwaszenia ogórków na zalewę(proporcja)1 litr wody/1 łyżka soliPrzygotowanie:Umyj dokładnie i wygotuj słoiki. Odstaw na bok do ostygnięcia i wyschnięcia.Umyj dokładnie ogórki.Przyprawy wsyp do miseczki, zamieszaj.Na dno słoików wsyp łyżkę przyprawy, włóż ogórki i zasyp łyżką przypraw.Przygotuj zalewę i zalej słoiki, zakręć.Odstaw słoiki na bok w jakimś pojemniku lub misce na 3-4 tyg. Ogórki pracują i wycieka z nich płyn.Co kilka dni oczyszczaj miskę z płynu, jeżeli miska będzie już sucha możesz przenieś weki na półkę do spiżarki ;PSmacznego;)Ps. jeżeli dziwi was ta folia pod zakrętką, to już wyjaśniam. Pani Jadzia wpadła na pomysł jak zabezpieczyć zakrętki. Folia niby nie dotyka do ogórków jest tyko pod wieczkiem, jak się sprawdza ocenię niedługo. Jeżeli spełnia swoją funkcję zacznę to stosować.
Składniki na ok 5-6 weków/słoików 1litr2kg ogórków2-3 przyprawy do kwaszenia ogórków na zalewę(proporcja)1 litr wody/1 łyżka soliPrzygotowanie:Umyj dokładnie i wygotuj słoiki. Odstaw na bok do ostygnięcia i wyschnięcia.Umyj dokładnie ogórki.Przyprawy wsyp do miseczki, zamieszaj.Na dno słoików wsyp łyżkę przyprawy, włóż ogórki i zasyp łyżką przypraw.Przygotuj zalewę i zalej słoiki, zakręć.Odstaw słoiki na bok w jakimś pojemniku lub misce na 3-4 tyg. Ogórki pracują i wycieka z nich płyn.Co kilka dni oczyszczaj miskę z płynu, jeżeli miska będzie już sucha możesz przenieś weki na półkę do spiżarki ;PSmacznego;)Ps. jeżeli dziwi was ta folia pod zakrętką, to już wyjaśniam. Pani Jadzia wpadła na pomysł jak zabezpieczyć zakrętki. Folia niby nie dotyka do ogórków jest tyko pod wieczkiem, jak się sprawdza ocenię niedługo. Jeżeli spełnia swoją funkcję zacznę to stosować.