ßßß Cookit - przepis na MAGDALENKI

MAGDALENKI

nazwa

Wykonanie

Miałam nadzieję, że ten wpis to już będzie wykonane przeze mnie aktualne danie, ale nie ma lekko. Gips zdjęty, lecz chodzić na chorej nodze jeszcze nie mogę. Sięgnęłam więc do poprzedniego folderu ze zdjęciami jedzenia i znalazłam prawdziwy skarb – magdalenki zrobione późnym latem ubiegłego roku. Formę silikonową do magdalenek dostałam już dawno od Szarlotka za aktywny udział w różowej akcji. Wypróbowałam ją dopiero pod koniec wakacji, korzystając z przepisu z książki kucharskiej, którą dostałam od przyjaciół z Francji.
MAGDALENKI
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
łyżka kakao
1/2 łyżki cukru z wanilią
55 g masła
1/8 łyżeczki soli
Taka porcja wystarczy na 12 magdalenek. Masło topimy i studzimy do temperatury pokojowej. Jajka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach z cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukier miksując nadal na wysokich obrotach, aż masa stanie się jasna, gęsta a po podniesieniu trzepaczek pojawią się „wstążki”. Wtedy dodajemy po 1/3 mąki z kakao, delikatnie mieszając za każdym razem.
Na koniec wlewamy roztopione masło naokoło brzegów miski dokładnie mieszając. Nakładamy ciasto do natłuszczonych i wysypanych mąką foremek- powinno lekko wystawać. Pieczemy w 190 C około 15-17 minut. Po naciśnięciu powinny być sprężyste. Wyjmujemy magdalenki z foremek za pomocą końcówki noża i studzimy.
Najlepsze są zaraz po upieczeniu, później dobrze smakują maczane w kawie lub mleku.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/magdalenki-kakaowe