Na stronie zwegowanych.pl przeczytałam, ze od 1 do 7 czerwca trwa tydzień weganizmu. Mój przepis na biszkopt wegański publikowałam na w/w stronie, tutaj – trochę inna jego wersja. Chociaż na zakończenie tego tygodnia… Podaję przepis:Szklanka mąki4 łyżki cukrułyżka kawy mielonejłyżka mąki ziemniaczanej1/2 szklanki sosu karmelowego lub płynnej kawy1/3 szklanki oleju1/3 szklanki wody gazowanej1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta cynamonuOlej z sosem karmelowym lub zimną kawą ubić widelcem na lekką emulsję ( sos karmelowy powstaje z rozpuszczenia karmelu na patelni ciepłym płynem, np.kawą). Dodawać mieszjąc mąkę z proszkiem, kawę mieloną , cynamon, wodę gazowaną i mąkę ziemniaczaną. Ciasto powinno się lekko lać – w razie czego dodać więcej wody. Wlać do natłuszczonego naczynia, wstawić do kuchenki na 4 min na 500 W , potem na 10-12 min na 600 W. Po wyjęciu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem, samym lub z dodatkiem kakao i cynamonu.Smacznego!