Wykonanie

Co robicie z białą częścią
arbuza po zjedzeniu czerwonej? Pewnie wyrzucacie! A tymczasem w Grecji z białej części
arbuza, po odkrojeniu zielonej skórki, robią niezwykły przysmak. Wypróbowałam go, jest na prawdę wyśmienity. Przepis by ł na zwykły garnek, ale ja zrobiłam to w kuchence i zajęło mi to o połowę mniej czasu! Podaję przepis:Skórka z ćwiartki
arbuza2 szklanki
cukru1 szklanka
wodykawałek kory cynamonowejkawalek
wanilii lub łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią2
cytryny lub
limonkiSkórkę z
arbuza obrać z zielonej części, tak, żeby została tylko biała.Pokroić ją na dowolne kawałki o wielkości mniej więcej 2 na 3 cm. Zalać
wodą, wcisnąć sok z jednej
cytryny lub
limonki i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.
Wodę zagotować. Wsypać do odpowiedniego naczynia
cukier, rozprowadzić wrzącą
wodą. Wsypać odcedzony
arbuz, zamieszać. Wstawić do kuchenki na 45 min. na opcję „gotowanie”, od czasu do czasu mieszać.Wyjąć, dodać
sok z cytryny lub
limonki,
cynamon i
wanilię, wystudzić. Następnie wtawić do kuchenki na tę samą opcję na 15 minut. Wystudzić, można przechowywać w lodówce w słoiku. Podawać do deserów.Smacznego!P.S. Ten przepis zdobył nagrodę Piotra Bikonta w konkursie Kulinarny Blog Roku i będzie opublikowany w książce z najlepszymi przepisami blogerów – zobacz tutaj .