Wykonanie
Piekłam już jagodzianki i tak mi posmakowały
drożdżowe bułeczki z
owocami, że postanowiłam zrobić je w postaci drożdżówek, i to z
wiśniami. Wprawdzie miały wyjść bardziej w formie drożdżówek, wklęsłe w środku, jednak bułeczki spłatały mi
figla i wyrosły podnosząc
wiśnie do góry, mimo, że wcisnęłam je solidnie do środka. Mimo tego mankamentu , drożdżówki wyszły pyszne , pachnące
wiśniami i
cynamonem.1/2 kg
mąki pszennej25 g świeżych
drożdżyszklanka
mleka1/3 kostki
masła2-3 łyżki
cukrułyżka
cukru z
waniliąspora szczypta
solijajkoszklanka wydrążonych
wiśni przesypanych
cukrem i
cynamonemDrożdże rozrabiamy z łyżeczką
cukru w miseczce, dodajemy ok. 1/3 szklanki letniego
mleka, mieszamy, posypujemy łyżką
mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 min.
Masło topimy i studzimy do temperatury ciała .
Cukry roztrzepujemy lekko z
jajkiem.Do miski wsypujemy
mąkę i
sól, dodajemy stopniowo mieszając drewnianą łyżką wyrośnięte
drożdże,
jajka z
cukrem, resztę
mleka i stopione
masło. Wyrabiamy dokładnie ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki, aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski i pojawią się pęcherzyki powietrza. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 30-50 min.Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe bułeczki , spłaszczamy , na środek wciskamy po kilka
wiśni. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na 10-15 minut.Pieczemy w 200 C ok 20 minut, do zezłocenia.Część poszła już na ciepło, ale na zimno też były pyszne.Smacznego !