ßßß
Piekłam już jagodzianki i tak mi posmakowały drożdżowe bułeczki z owocami, że postanowiłam zrobić je w postaci drożdżówek, i to z wiśniami. Wprawdzie miały wyjść bardziej w formie drożdżówek, wklęsłe w środku, jednak bułeczki spłatały mi figla i wyrosły podnosząc wiśnie do góry, mimo, że wcisnęłam je solidnie do środka. Mimo tego mankamentu , drożdżówki wyszły pyszne , pachnące wiśniami i cynamonem.1/2 kg mąki pszennej25 g świeżych drożdżyszklanka mleka1/3 kostki masła2-3 łyżki cukrułyżka cukru z waniliąspora szczypta solijajkoszklanka wydrążonych wiśni przesypanych cukrem i cynamonemDrożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru w miseczce, dodajemy ok. 1/3 szklanki letniego mleka, mieszamy, posypujemy łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 min.Masło topimy i studzimy do temperatury ciała . Cukry roztrzepujemy lekko z jajkiem.Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy stopniowo mieszając drewnianą łyżką wyrośnięte drożdże, jajka z cukrem, resztę mleka i stopione masło. Wyrabiamy dokładnie ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki, aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski i pojawią się pęcherzyki powietrza. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 30-50 min.Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe bułeczki , spłaszczamy , na środek wciskamy po kilka wiśni. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na 10-15 minut.Pieczemy w 200 C ok 20 minut, do zezłocenia.Część poszła już na ciepło, ale na zimno też były pyszne.Smacznego !