Wykonanie

Szkoda, że Pinkcake nie przedłużyła zielonej akcji do dzisiaj, pierwszego dnia wiosny… Ale może wyjątkowo
doda jeszcze moją
sałatkę, bo ona miała być w ramach jej akcji, w czasie
trwania ktorej w tym roku cierpiałam na permamentny brak czasu…
Sałatka jest modyfikacją moich ulubionych na bazie
pora, z jego jasnozielonej części,
ogórków- tym razem konserwowych i zielonego
jabłka. Żeby było bardziej wiosennie, zamiast
sosu majonezowego jest lekki
winegret z
octem jabłkowym.jasnozielona część
pora2
ogórki konserwoweduże zielone
jabłko2 łyżki
oliwyłyżeczka
octu jabłkowegopieprz czarny i
ziołowytymianekPora kroimy w cienkie półplasterki, solimy aby zmięknął i odstawiamy na 15 minut.
Ogórki kroimy w podobny sposób a
jabłko w grubą kostkę. Posypujemy
pieprzami i
tymiankiem, mieszamy.Z
oliwy i
octu jabłkowego robimy
winegret, polewamy
sałatkę. Dobrze, żeby się „przegryzła” chociaż kilkanaście minut, najlepiej w lodówce. Pyszna jako dodatek do
mięsa i
wędlin, może być też do
jajka. Smacznego !

Pozwolę sobie dodać trzecie zdjęcie, żeby lepiej zaprezentować tło – własnoręcznie wykonaną serwetkę w kształcie liścia, jako dodatkowy wiosenny akcent…