Wykonanie

Uwielbiam
grzyby, nie tylko je jeść ale również zbierać.
Grzyby są bardzo bogate w błonnik i antyoksydanty.
Grzyby nadają się na sosy i jako dodatki do
mięsa.Dziś proponuję czysto wegetariański
makaron z
grzybami i zieloną
cukinią .Wybrałam
grzyby leśne, trochę kupnych, a reszta to moje zapasy własnoręcznie zbierane z zamrażalki.

A jakie to
grzyby to przypatrzcie się na zdjęciu, bo ja nie mam zielonego pojęcia jak one się nazywają po polsku. Jedne to na pewno dzika
pieczarka. Jeśli znasz nazwę tych
grzybów to napisz w komentarzu.Przepis jest prosty w wykonania i składa się z pieczonych warzyw, które są najpierw marynowane w
oliwie z oliwek z
przyprawami. Następnie wystarczy wymieszać gotowe, upieczone warzywa z gorącym świeżo ugotowanym
makaronem i posypać odrobiną zieleni.Wybrałam
makaron o nazwie spaghettoni, ale możesz użyć normalne spaghetti czy całkiem inny
makaron.Składniki:Na 6 porcji:250 g
makaronu, waga sucha500 g
grzybów2
cukinie1 pęczek
dymki½ łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
oleju sezamowegogarść
rzeżuchyWykonanie:Podziel sguash (
cukinia) na mniejsze kawałki. Również
grzyby i
dymkę. Dodaj
sól i
pieprz.Wlej
oliwę do warzyw i dobrze wymieszaj. Piecz warzywa w piekarniku na 200 º C, około 20 minut.Ugotuj
makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedz.Wymieszaj gotowe warzywa z ciepłym
makaronem i grubo posiekaną
rzeżuchą.