ßßß
Dzisiaj upiekłam chleb chrupki z mąki żytniej z dodatkiem miodu posypany sezamem. Jakoś na korę nie miałam ochoty, choć do dziś wypiek tego chleba z korą jest nadal praktykowany wśród szwedzkich Lapończyków.Składniki: na 10 dużych placków lub 20 małych250 g zimnej wody250 g mąki żytniej + kilka łyżek do podsypania250 g mąki pszennej1 łyżka miodu5 g świeżych drożdży10 g soli20 g aktywnego zakwasu żytniegosesam lub inne nasiona do posypania, ewentualnie sól gruboziarnista ( ja akurat nie miałam w domu)Wykonanie:Wymieszaj mokre składniki, a następnie dodaj obie mąki i sól. Zagnieć dosyć ciężkie ciasto, przykryj folią i włóż do lodówki na noc.Na drugi dzień podziel ciasto na kulki o wadze 50 gram lub 90 gram jak u mnie i rozwałkuj na bardzo cienkie placki. Użyj mąki żytniej do podsypania.Placki polyp nasionami, przejedż raz wałkiem aby się wbiły w chleb.Ponakłuwaj placki widelcem i piecz na 200ºC (termoobieg) przez 12 minut.Przechowuj w suchym miejscu.
Przepis na knäckebröd dołączam do “Wypieków na zakwasie i na drożdżach” na tej stronie.Polecane przepisy
Szwedzkie buleczki do herbaty tekakor
Szafranowe bułeczki lussekatter
Tłusty czwartek po szwedzku
Szwedzkie bułeczki z cynamonem i perłowym cukrem
Szwedzki pudding