Wykonanie
Co
kraj to obyczaj. Wypiekać tradycyjny
chleb nauczyli się Szwedzi pewnie od innych narodów, ale
chrupki chleb tak zwany knäckebröd to już typowe szwedzkie
pieczywo.
Chleb chrupki, a właściwie w czystym przetłumaczeniu
chleb łamany, jest bardzo łatwy w wykonaniu i smaczny np. jako dodatek do zup, sałatek czy wszelkiego rodzaju dipów . Wspaniały dla osób, które nie lubią zajadać się nadmierną ilością
pieczywa.
Chleb chrupki gości na szwedzkim
stole świątecznym oczywiście w wersji świątecznej z dodatkiem przypraw korzennych.W dawnej Szwecji wypiekało się ten
chleb z dodatkiem kory z drzew, dawna tradycja i nie tylko. Szwecja nie zawsze była bogatym
krajem i po prostu szukano alternatywnych środków aby zaspokoić głód. Korę drzewną głównie z sosny, ale też z lipy i wiązu mielono na mączkę i mieszano z
mąką pszenną i żytnią. Kora to naturalne źródło energi i witaminy C… Kuchnia szwedzka zadziwia prostotą i niespotykanymi
smakami nawet dzisiaj. Dzisiaj to jedna z najpopularniejszych kuchni świata!

Dzisiaj upiekłam
chleb chrupki z
mąki żytniej z dodatkiem
miodu posypany
sezamem. Jakoś na korę nie miałam ochoty, choć do dziś wypiek tego
chleba z korą jest nadal praktykowany wśród szwedzkich Lapończyków.Składniki: na 10 dużych placków lub 20 małych250 g zimnej
wody250 g
mąki żytniej + kilka łyżek do podsypania250 g
mąki pszennej1 łyżka
miodu5 g świeżych
drożdży10 g
soli20 g aktywnego zakwasu żytniegosesam lub inne nasiona do posypania, ewentualnie
sól gruboziarnista ( ja akurat nie miałam w domu)Wykonanie:Wymieszaj mokre składniki, a następnie dodaj obie
mąki i
sól. Zagnieć dosyć ciężkie ciasto, przykryj folią i włóż do lodówki na noc.Na drugi dzień podziel ciasto na kulki o wadze 50 gram lub 90 gram jak u mnie i rozwałkuj na bardzo cienkie placki. Użyj
mąki żytniej do podsypania.Placki polyp nasionami, przejedż raz wałkiem aby się wbiły w
chleb.Ponakłuwaj placki widelcem i piecz na 200ºC (termoobieg) przez 12 minut.Przechowuj w suchym miejscu.

Przepis na knäckebröd dołączam do “Wypieków na zakwasie i na drożdżach” na tej stronie.Polecane przepisy

Szwedzkie buleczki do
herbaty tekakor
Szafranowe bułeczki lussekatter

Tłusty czwartek po szwedzku

Szwedzkie bułeczki z
cynamonem i perłowym
cukrem
Szwedzki
pudding