Wykonanie
Kurczak w
boczku z grilla to pyszne danie z grilla, które chciałam przyrządzić już od dłuższego czasu. Wiem, że
kurczak i
boczek świetnie do siebie pasują, więc dlaczego nie spróbować ugrillować kurczęce udka owinięte cienkie plastry
boczku.

Wczoraj przedstawiłam Wam marynatę do
kurczaka . Na pewno się domyśliliście, że niedługo znowu ją wykorzystam, a jakże! Przydała się do marynowania
kurczaka, który nabierał smaku przez całą noc. Użyłam odfiletowanych
udek z kurczaka. Na ogół marynuję
mięso na grilla przez noc, bo wtedy nabiera fajnego smaku, jest miękkie i soczyste po ugrillowaniu. Kawałki
kurczaka owinęłam w cienkie plastry
boczku. Podczas grillowania pędzlowałam
kurczaka marynatą.

Niemniej ważnym uzupełnieniem do grillowanego
mięsa są przeróżne przystawki. Pieczone warzywa korzeniowe,
sałatka z halloumi czy fantastyczny baba ghanoush, to tylko niektóre z nich ulubione przez nas.Takie dodatki do grilla w zupełności zastąpią
chleb, a jak już mam upiec
chleb do grilla to na ogół są to cienkie podpłomyki jak na przykład
chleb z
ciecierzycą .Mam nadzieję, że nabraliście ochoty na grilla, ja tylko pisząc ślinię się prawie nad moim
makiem, czas coś przekąsić!
Kurczak w
boczku z grillaSkładniki:10 porcji
kurczaka600 g
udek z kurczaka, odfiletowanych lub
piersi z kurczaka½ porcji marynaty, patrz przepis marynata do
kurczakasól do smaku300 g baconu, pokrojonego w cienkie plastryWykonanie:Podziel
udka kurczaka na mniejsze porcje, jeśli są bardzo duże.
Owiń każde udko w
boczek, popędzluj marynatą i grilluj do miękkości, często obracając
mięso. Smaruj
mięso marynatą podczas grillowania.Podawaj
kurczaka z grilla z wyżej wymienionymi przystawkami do grilla.Polecane przepisy
Pstrąg z grilla
Łosoś z grilla z lekką
sałatkąPodpłomyki do grillaCo na grilla
Kurczak satay z
orzechowym sosem i thai coleslaw