ßßß
Więc dzisiaj znowu szafran! Tym razem upiekłam kruche ciasteczka szafranowe . Jeśli jeszcze nie zetknęliście się z szafranowym wypiekiem to polecam te łatwe do wykonania ciasteczka. Nie macie pojęcia jak pięknie pachną takie szafranowe wypieki . Do ciasteczek oprócz szafranu dodałam również otartą skórkę z cytryny i sok. Wspaniała kombinacja.Składniki:Kruche ciasto350 g pszennej mąki70 g ziemniaczanej mąki200 g cukrunasionka z pół laski wanilii225 g masłaCiasto 11 łyżka gorącej wody½ g szafranuCiasto 2otarta skórka z 1 cytryny1 łyżka soku z cytrynyWykonanie:W gorącej wodzie rozpuść szafran i pozostaw do ostygnięcia.Wyszoruj cytrynę i otrzyj ze skórki, a następnie wyciśnij łyżkę soku.Wsyp suche składniki do misy kuchennego asystenta. Dodaj pokrojone, zimne masło i zmiksuj składniki na gładką masę.Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej dodaj szafran, a do drugiej cytrynę. Wyrób ciasto na nowo. Następnie wyłóż na dwa arkusze pergaminu i rozwałkuj. Teraz ułóż szafranowe ciasto na cytrynowym i zwiń w rulon. Zawiń w pergamin i włóż ciasto do lodówki na przynajmniej 30 minut.Schłodzone ciasto pokrój w talarki ułóż na blaszy wyłożonej pergaminem i piecz na 175ºC (termoobieg) przez 10 – 12 minut.
Polecane przepisyCiasto czekoladowo szafranoweRozpoczęcie akcji szafranowe kulinaria i przepis miesiącaSzafranowy wieniec drożdżowySzafranowe scones z zurawinaSzafranowe biscotti z migadalami