Wykonanie
Szafranowy miesiąc miesiąc dobiega końca, ale u mnie to dopiero początek
szafranowych wypieków. Niedługo rozpocznie się Adwent i tradycyjne w Szwecji zapraszanie na tak zwany julbord czyli świąteczny stół, które trwa aż do świąt. W Szwecji świętujemy przez cały Adwent, więc ja na pewno zaskoczę Was jeszcze nie jednym s
zafranowym wypiekiem .

Więc dzisiaj znowu
szafran! Tym razem upiekłam kruche
ciasteczka szafranowe . Jeśli jeszcze nie zetknęliście się z
szafranowym wypiekiem to polecam te łatwe do wykonania
ciasteczka. Nie macie pojęcia jak pięknie pachną takie
szafranowe wypieki . Do
ciasteczek oprócz
szafranu dodałam również otartą
skórkę z cytryny i sok. Wspaniała kombinacja.Składniki:Kruche ciasto350 g
pszennej mąki70 g
ziemniaczanej mąki200 g
cukrunasionka z pół
laski wanilii225 g
masłaCiasto 11 łyżka gorącej
wody½ g
szafranuCiasto 2otarta skórka z 1
cytryny1 łyżka
soku z cytrynyWykonanie:W gorącej wodzie rozpuść
szafran i pozostaw do ostygnięcia.Wyszoruj
cytrynę i otrzyj ze skórki, a następnie wyciśnij łyżkę soku.Wsyp suche składniki do misy kuchennego asystenta. Dodaj pokrojone, zimne
masło i zmiksuj składniki na gładką masę.Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej dodaj
szafran, a do drugiej
cytrynę. Wyrób ciasto na nowo. Następnie wyłóż na dwa arkusze pergaminu i rozwałkuj. Teraz ułóż
szafranowe ciasto na
cytrynowym i
zwiń w rulon. Zawiń w pergamin i włóż ciasto do lodówki na przynajmniej 30 minut.Schłodzone ciasto pokrój w talarki ułóż na blaszy wyłożonej pergaminem i piecz na 175ºC (termoobieg) przez 10 – 12 minut.

Polecane przepisyCiasto
czekoladowo szafranoweRozpoczęcie akcji
szafranowe kulinaria i przepis miesiąca
Szafranowy wieniec
drożdżowySzafranowe scones z
zurawinaSzafranowe biscotti z migadalami