Wykonanie
Składnikiilość porcji: 101
pomarańcza200 g
czekolady deserowej o zawartości
kakao 60%2-3 łyżki mocnej
kawy6
jajek o temperaturze pokojowejszczypta
soliSposób przygotowaniaPrzygotowanie: 20min. › Gotowanie: 5min. › +6godz. chłodzenie › Gotowe w: 6godz.25min.Zetrzeć skórkę z
pomarańczy i rozgnieść ją w moździerzu.W kąpieli
wodnej (czyli w garnku ustawionym na drugim z gotującą się
wodą) wymieszać
czekoladę ze skórką i
kawą. Cały czas mieszając stopić
czekoladę. Zestawić z ognia.
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Odstawić.Do przestudzonej
czekolady dodać
żółtka i dokładnie wymieszać.Masę
czekoladową dodać do
białek i delikatnie wymieszać metalowym widelcem lub łyżką, aż się połączą.Mus przełożyć do szklanych pucharków i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.Przepis pochodzi ze strony allrecipes.pl