ßßß
Jeżeli chodzi o foremki, to nie mam kokilek, czyli malutkich, żaroodpornych naczynek do pieczenia. Użyłam sylikonowej formy pożyczonej od siostry. Gdyby były ciut mniejsze i jednego kształtu, z pewnością wyszły by jeszcze ładniejsze, ale na pewno nie bardziej smaczne. Używajcie tego, do czego macie dostęp!Aby przygotować muffinki, w większej misce wymieszajcie ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę przesiałam przez sito).W mniejszej wymieszajcie wszystkie mokre (jajko wcześniej rozmieszałam w osobnej szklance).Jabłka umyjcie, obierzcie ze skórki, wytnijcie gniazdo nasienne i pokrójcie je w niedużą kosteczkę.Mokre składniki połączcie z suchymi i dobrze je ze sobą wymieszajcie, aby się połączyły. Na koniec wrzućcie do masy pokrojone jabłka.Foremki możecie delikatnie natłuścić np. odrobinką margaryny i napełnijcie je ciastem do około 2/3 wysokości.
Wstawcie je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i pieczcie przez około 25-30 minut, pod koniec sprawdzając patyczkiem czy są już gotowe.