ßßß Cookit - przepis na Sajgonki z kurczakiem

Sajgonki z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
10 sztuk papieru ryżowego
400 g mielonej piersi z kurczaka
ok. 10 dużych pieczarek
1 cebula
garść pokruszonego cienkiego makaronu nitki
6 liści kapusty pekińskiej
1 marchew
przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, vegeta
olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso przyprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Do cebuli dodać mięso, pieczarki starte na jarzynówce o dużych oczkach, marchewkę pociętą w słupki, porwane liście kapusty pekińskiej. Makaron zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 10 minut aby zmiękł. Odsączyć i dodać do mięsa. Chwilę podusić. Na samym końcu przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz Vegetą. Wystudzić.
Każdy papier ryżowy zamoczyć na moment w ciepłej wodzie aby stał się elastyczny. Położyć na denko, nałożyć farsz i zawijać. Zawinięte sajgonki odstawić na chwilkę aby papier ryżowy wysechł. Smażyć w głębokim oleju.
Źródło:http://martawkuchni.blog.pl/2013/02/21/sajgonki-z-kurczakiem