Wykonanie
Opublikowano 10 kwietnia 2013, autor: M.Wiosna wciąż dociera do nas bardzo powoli, więc dla polepszenia nastroju zapraszam na przepyszny deser z
bananami oblanymi
kremem czekoladowym i
bitą śmietaną
Czas przygotowania: ok. 1 h 30 minSkładniki :3
bananysok z cytryny+
Krem czekoladowy2 paczki pokruszonych
herbatników1/2 szklanki
mleka1 szklanka
cukru3/4 kostki
masła3 łyżki
kakao1,5-2 szkl.
mleka w proszku (nie granulowane, pełnotłuste)+
Bita śmietana:250 ml
śmietany 36%1,5 łyżki
cukru pudru1 fix do
śmietany+ ew. posypka tortowa, wiórki
czekoladowe itp.Przygotowanie :
Banany obieramy, kroimy na plasterki i skrapiany
sokiem z cytryny (by uniknąć pojawienia się ciemnych plam). Na niewielkim ogniu rozpuszczamy
masło z
cukrem, zestawiamy i dodajemy
mleko. Miksując, dodajemy
kakao i
mleko w proszku.
Banany rozkładamy do pucharków i pokrywamy
kremem czekoladowym. Na wierzchu układamy pokruszone
herbatniki. Odstawimy na ok. godzinę do lodówki, by krem zastygł.Ubijamy
śmietanę- w niedużym naczyniu miksujemy ją z
cukrem pudrem i
fixem. Gotową wykładamy do pucharków, ozdabiamy, np. posypką
tortową,
bakaliami, wiórkami z
czekolady…;)Informacje o M.Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →