ßßß Cookit - przepis na Sałatka z bryndzą, kuskusem i figami okraszona miodem

Sałatka z bryndzą, kuskusem i figami okraszona miodem

nazwa

Wykonanie

Sezon na prawdziwą, owczą bryndzę kończy się wraz z październikiem i jeśli możemy ją dostać, czas chwytać okazję. A jeśli to niemożliwe, możecie ją zastąpić kozim twarożkiem. Też będzie doskonale pasował. Moim faworytem jest bryndza z Białki Tatrzańskiej, dlatego, że nie ma żadnych dodatków i jest tylko z mleka owczego. A w listopadzie nie można jej już kupić i… koniec. Zawsze, kiedy jestem w górach szukam jej srebrnego opakowania we wszystkich sklepach, bo wcale niełatwo ją dostać. I zabieram ze sobą kilka sztuk, żeby przypomnieć bliskim ten smak. I jak się okazuje nawet na urlopie można stworzyć ciekawe danie, dobrze pasujące do białego wina i nieco wykwintne, choć bardzo proste. Z tych składników, które się bardzo lubi. Dzięki za miód, naczynia i jasny balkon Pani Zosi!
Składniki (na 2 porcje)
3/4 szklanki suchego kuskusu razowego
125 - 150 g bryndzy, najlepiej owczej
50 g kiełków rzodkiewki lub brokułu
garść wyłuskanych solonych pistacji
2 świeże figi
1 łyżeczka miodu
pieprz
Przygotowanie
Kuskus wsypać o dużej miski i zalać wrzątkiem, około pół cm ponad warstwę kaszy i przykryć talerzykiem, aby kuskus napęczniał. Gdy wchłonie wodę, dodać pokruszoną bryndzę i za pomocą widelca połączyć oba składniki, tak aby nie było zbyt dużych grudek bryndzy. Kiełki i pistacje drobniej posiekać i dodać do masy. Wszystko wymieszać i posypać pieprzem. Figi umyć i pokroić w ćwiartki. Ułożyć na sałatce i pokropić miodem.
Uwaga: tej sałatki nie solimy, ponieważ bryndza i pistacje dostarczają już wystarczającą jej ilość.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/09/saatka-z-bryndza-kuskusem-i-figami.html