Wykonanie
Koktajl z sałatą? Jak najbardziej.
Szpinak, wszelkie klasyczne i nie tylko
sałaty,
rukola,
roszponka, rukiew, co tylko zielonego znajdziemy w czasie zakupów. Gdy cierpimy na nadmiar
sałat w lodówce, albo kiedy kolejna
sałatka wydaje nam się nudna, do dzieła. Nakarmimy gości
sałatą, a oni pomyślą, że wypili
owocowy szejk. Wprawdzie
owoców jest tutaj więcej, ale każdy sposób, żeby dorzucić nieco warzyw w każdą szczelinę naszego posiłku, wydaje się dobry. Jest energia i moc
jagód,
słodycz moreli, aksamit
mleka kokosowego i posmak
zieleninki. Ja nie dosładzam tego
napoju, ale oczywiście każdy musi znaleźć swój smakowy ideał, więc zachęcam, aby dodać do całości łyżkę
miodu, inny
owoc zamiast
moreli lub dolać nieco więcej
mleka kokosowego.Czym lodówka i kuchnia bogata!A
sałata rzymska ma dla nas wapń, żelazo, witaminki C i A oraz z grupy B plus kwas foliowy.
Jagody dostarczą mnóstwo przeciwutleniaczy i wspomogą nasz wzrok, a także przyczynią się pozytywnie do odtrucia naszego organizmu z toksyn. Pijmy więc i jedzmy te pyszności,
póki sezon na nie jeszcze trwa!

Składniki (na 2 porcje)1 mała główka
młodej sałaty rzymskiej lub
sałaty masłowej4
morele lub 2
nektarynki1 szklanka
jagód1/2 szklanki
mleka kokosowego lub innego
mleka roślinnego1 szklanka świeżego
soku jabłkowego

Przygotowanie
Morele umyć i wypestkować.
Sałatę i
jagody umyć,
sałatę posiekać i włożyć razem z
jagodami i
morelami do wysokiego pojemnika, w którym będziemy tworzyć koktajl. Zmiksować
owoce z
sałatą na gładko i powoli dolewać
mleko kokosowe i
sok jabłkowy. Jeszcze raz porządnie zmiksować i … pić na zdrowie.