Wykonanie
Te
chlebki można by nazwać
ciastkami wytrawnymi, jeśli wykroimy je foremkami. Jednak od wszelkich
ciastek różni je to, że podobnie jak
chleb, składają się głównie z
mąki i
wody i zostały upieczone bez tłuszczu. Zastąpią
pieczywo w szkole, na pikniku, w podróży i potrzeba około 25 minut, aby je zrobić i upiec. Można je uformować ręcznie w placuszki, wtedy będą bardziej w rustykalnym stylu. Z kolei w foremkowych kształtach bardziej podobają się dzieciom i dla nich warto dodać odrobinę mniej
ziół lub
siemię lniane zamiast
tymianku.

Składniki (na około 12
chlebków o średnicy 10 cm)1 szklanka
mąki gryczanej1 szklanka
mąki żytniej razowej0,5 szklanki
mąki kukurydzianej1 szklanka lekko gazowanej
wody2 łyżeczki
proszku do pieczenia na kamieniu winnym2 łyżeczki suszonego
tymianku1/3 łyżeczki
soliDodatkowo
mąka do podsypania ciasta – około 1-2 łyżek
tymianek do posypania
chlebków – 1 łyżka



PrzygotowanieWszystkie sypkie składniki wymieszać w większej misce. Wlać
wodę i wyrobić szybko ciasto tak, aby wszystkie składniki stworzyły gładką, elastyczną całość i całkowicie się połączyły. Uformować kulkę i wałkować porcje ciasta wykrawając
chlebki dowolnych kształtów o grubości około 0,5-0,7 cm. Jeśli ciasto klei się do stolnicy, wałka lub blatu, podsypać leciutko
mąką. Ułożyć
chlebki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch odrobiną
wody i posypać
tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez około 18 minut.