ßßß Cookit - przepis na Chlebki gryczano – żytnie z tymiankiem

Chlebki gryczano – żytnie z tymiankiem

nazwa

Wykonanie

Te chlebki można by nazwać ciastkami wytrawnymi, jeśli wykroimy je foremkami. Jednak od wszelkich ciastek różni je to, że podobnie jak chleb, składają się głównie z mąki i wody i zostały upieczone bez tłuszczu. Zastąpią pieczywo w szkole, na pikniku, w podróży i potrzeba około 25 minut, aby je zrobić i upiec. Można je uformować ręcznie w placuszki, wtedy będą bardziej w rustykalnym stylu. Z kolei w foremkowych kształtach bardziej podobają się dzieciom i dla nich warto dodać odrobinę mniej ziół lub siemię lniane zamiast tymianku.
Składniki (na około 12 chlebków o średnicy 10 cm)
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki żytniej razowej
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka lekko gazowanej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
2 łyżeczki suszonego tymianku
1/3 łyżeczki soli
Dodatkowo
mąka do podsypania ciasta – około 1-2 łyżek
tymianek do posypania chlebków – 1 łyżka
Przygotowanie
Wszystkie sypkie składniki wymieszać w większej misce. Wlać wodę i wyrobić szybko ciasto tak, aby wszystkie składniki stworzyły gładką, elastyczną całość i całkowicie się połączyły. Uformować kulkę i wałkować porcje ciasta wykrawając chlebki dowolnych kształtów o grubości około 0,5-0,7 cm. Jeśli ciasto klei się do stolnicy, wałka lub blatu, podsypać leciutko mąką. Ułożyć chlebki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch odrobiną wody i posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez około 18 minut.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/07/chlebki-gryczano-zytnie-z-tymiankiem.html