ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z żurawiną i orzechową kruszonką

Ciasto drożdżowe z żurawiną i orzechową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Mój drożdżowiec nie jest żadnym wynalazkiem piekarniczym. To tradycyjny wypiek z mojego rodzinnego domu i pewnego rodzaju przypomnienie udanych wypieków mojej mamy. Zawsze prostych, bez pracochłonnego nadziewania i tak naprawdę umiarkowanych kalorycznie.
Tak, biała mąka jest, ale mało tłuszczu i cukru. I jeśli chcemy poczęstować mamę lub babcię, taki deser będzie zdecydowanie lżejszy niż nasze ukochane pełnoziarniste wypieki. W dodatku jest mały, wykroimy z niego maksymalnie pięć porcji, więc nie będzie wysychał i kusił. Ot, nasza ludzka wspaniała natura...
Składniki (na formę o przekroju 20 cm)
Ciasto (około 5 porcji)
1 i 3/4 szklanki białej mąki orkiszowej, może być typ 700
0,5 szklanki mleka roślinnego
25 g masła
25 g drożdży świeżych
4 łyżki cukru nierafinowanego
szczypta soli
1 jajo + 1 żółtko do posmarowania ciasta
garść żurawiny suszonej
Kruszonka
3 łyżki mielonych włoskich orzechów
1 łyżka masła
2 łyżki cukru nierafinowanego
Przygotowanie
Kruszonkę zagnieść jak kruche ciasto, rozcierając między palcami grudki masła, aż utworzą się grube okruchy.
Masło roztopić w rondelku i zostawić do wystudzenia. Podgrzać lekko mleko, aby było letnie i rozpuścić w nim drożdże, mieszając trzepaczką. Wymieszać dokładnie wszystkie suche składniki wraz z żurawiną, dodać masło, drożdże rozpuszczone w mleku i jajo. Wyrabiać energicznie kilka minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 40 minut. Gdy ciasto podwoi objętość uderzyć pięścią w środek i krótko wyrobić w misce. Włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na około 0,5 godziny. Gdy podrośnie do 3/4 wysokości formy, posmarować je z wierzchu żółtkiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ˚Ci i piec około 30 minut na środkowej półce. Jeżeli ciasto zbyt szybko zacznie się rumienić, w połowie pieczenia można je postawić o półkę niżej w piekarniku, aby od dołu piekło się intensywniej, a kruszonka się nie przypaliła. Można je też przykryć papierem do pieczenia na 12 minut przez końcem pieczenia. Tak właśnie zrobiłam w tym przypadku. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić. Mnie tak do końca się nie udało to studzenie ...
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/05/ciasto-drozdzowe-z-zurawina-i-orzechowa.html