ßßß Cookit - przepis na Racuchy z mąki jęczmiennej z czekoladowym sosem i jabłkami

Racuchy z mąki jęczmiennej z czekoladowym sosem i jabłkami

nazwa

Wykonanie

Jako dziecko uwielbiałam racuchy. Myślę, że zjadłam ich przez całe dzieciństwo porządną ciężarówkę.
Dziś proponuję te z maki jęczmiennej, jako alternatywę dla innych zbożowych mąk, bo warto używać ich różnorodnie. Mąka z jęczmienia jest dość plastyczna i placki z niej bardzo dobrze się udają. Kto nie ma takiej mąki, może zmielić płatki jęczmienne lub całe ziarno.
Sos jest mało pracochłonny i przepyszny. W całkowicie rozpasanej wersji, można go zrobić na bazie białej czekolady i posypać np. suszonymi owocami miechunki, żeby zrównoważyć zabójczą słodycz płynącą z białej czekolady.
Składniki (na około 12 racuchów, czyli 3 porcje)
1,5 szklanki mąki jęczmiennej (ja zmieliłam ziarno jęczmienia w młynku)
0,5 szklanki mleka kokosowego lub innego roślinnego
2 jaja
1 szklanka wody mineralnej lekko gazowanej
0,5 jabłka
2 łyżki maku zmielonego w młynku
szczypta soli
szczypta cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka tłuszczu kokosowego do smarowania patelni
Sos
¼ szklanki mleka kokosowego 85 % tłuszczu
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady (70-90% kakao)
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Jabłko obrać, pokroić cienko w około 1 cm plasterki i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem i zostawić na kilka minut, aby ciasto się związało. Rozgrzać patelnię i posmarować ją lekko tłuszczem kokosowym. Kłaść łyżką niezbyt duże racuszki i smażyć do zrumienienia.
Sos
W rondelku rozgrzać mleko kokosowe i wrzucić połamane kawałki czekolady. Na bardzo małym ogniu doprowadzić do połączenia składników. Przestudzić, aby sos zgęstniał.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/04/racuchy-z-maki-jeczmiennej-z.html