Wykonanie
Jako dziecko uwielbiałam racuchy. Myślę, że zjadłam ich przez całe dzieciństwo porządną ciężarówkę.Dziś proponuję te z
maki jęczmiennej, jako alternatywę dla innych zbożowych mąk, bo warto używać ich różnorodnie.
Mąka z jęczmienia jest dość plastyczna i placki z niej bardzo dobrze się udają. Kto nie ma takiej
mąki, może zmielić
płatki jęczmienne lub całe ziarno.
Sos jest mało pracochłonny i przepyszny. W całkowicie rozpasanej wersji, można go zrobić na bazie
białej czekolady i posypać np.
suszonymi owocami miechunki, żeby zrównoważyć zabójczą
słodycz płynącą z
białej czekolady.

Składniki (na około 12 racuchów, czyli 3 porcje)1,5 szklanki
mąki jęczmiennej (ja zmieliłam ziarno jęczmienia w młynku)0,5 szklanki
mleka kokosowego lub innego roślinnego2
jaja1 szklanka
wody mineralnej lekko gazowanej0,5
jabłka2 łyżki
maku zmielonego w młynkuszczypta
soliszczypta
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka tłuszczu
kokosowego do smarowania patelniSos¼ szklanki
mleka kokosowego 85 % tłuszczu0,5 tabliczki
gorzkiej czekolady (70-90%
kakao)

Przygotowanie
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
makiem.
Jabłko obrać, pokroić cienko w około 1 cm plasterki i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem i zostawić na kilka minut, aby ciasto się związało. Rozgrzać patelnię i posmarować ją lekko tłuszczem
kokosowym. Kłaść łyżką niezbyt duże racuszki i smażyć do zrumienienia.


SosW rondelku rozgrzać
mleko kokosowe i wrzucić połamane kawałki
czekolady. Na bardzo małym ogniu doprowadzić do połączenia składników. Przestudzić, aby sos zgęstniał.