ßßß Cookit - przepis na Kotleciki marchewkowe ze szczypiorkiem i pestkami dyni

Kotleciki marchewkowe ze szczypiorkiem i pestkami dyni

nazwa

Wykonanie

Szczypiorek wiosenny to dodatek, z którym nie lubię się rozstawać. Z marchewki miało powstać ciasto, ale zabrakło czasu i danie główne okazało się ważniejsze niż deser. Wyszło szybko, pysznie i zaskakująco.
Składniki (na 10-12 kotletów wielkości dna szklanki)
5 średnich marchewek
0 , 5 szklanki pestek dyni
0,5 dużego pęczka drobnego szczypiorku
1 łyżka mielonego czosnku
1 łyżka płatków drożdżowych
0,5 łyżeczki mielonej kolendry
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek do posmarowanie kotlecików
1 łyżka nasion chia
Przygotowanie
Marchewki wyszorować i ściąć końcówki. Przekroić w poprzek na pół i w łupinie ułożyć w garnku. Zalać wodą, aby przykryła marchew i ugotować do miękkości. Odcedzić wodę i wystudzić marchew, a następnie zmiksować.
Pestki dyni zmielić w młynku i dodać do zmiksowanej marchwi. Szczypiorek umyć i drobno pokroić i również wsypać do masy marchewkowej. Dodać pozostałe składniki sypkie i bardzo dobrze wyrobić i doprawić. Oliwę wylać na talerzyk i zwilżając nią dłonie, formować nieduże kotleciki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez 0,5 godziny.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/04/kotleciki-marchewkowe-ze-szczypiorkiem.html