Wykonanie
Szczypiorek wiosenny to dodatek, z którym nie lubię się rozstawać. Z
marchewki miało powstać ciasto, ale zabrakło czasu i danie główne okazało się ważniejsze niż deser. Wyszło szybko, pysznie i zaskakująco.

Składniki (na 10-12 kotletów wielkości dna szklanki)5 średnich
marchewek0 , 5 szklanki pestek dyni0,5 dużego pęczka drobnego
szczypiorku1 łyżka mielonego
czosnku1 łyżka
płatków drożdżowych0,5 łyżeczki mielonej
kolendrysól,
pieprz2 łyżki
oliwy z oliwek do posmarowanie kotlecików1 łyżka nasion chia


Przygotowanie
Marchewki wyszorować i ściąć końcówki. Przekroić w poprzek na pół i w łupinie ułożyć w garnku. Zalać
wodą, aby przykryła
marchew i ugotować do miękkości. Odcedzić
wodę i wystudzić
marchew, a następnie zmiksować.
Pestki dyni zmielić w młynku i dodać do zmiksowanej
marchwi.
Szczypiorek umyć i drobno pokroić i również wsypać do masy marchewkowej. Dodać pozostałe składniki sypkie i bardzo dobrze wyrobić i doprawić.
Oliwę wylać na talerzyk i zwilżając nią dłonie, formować nieduże kotleciki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez 0,5 godziny.