ßßß Cookit - przepis na Bułeczki makowo – dyniowe z mąką z ciecierzycy

Bułeczki makowo – dyniowe z mąką z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Dziś kolejna odsłona bułeczek trochę innych niż tradycyjne, z mąk zbożowych. Tym razem znajdzie się w nich odrobina daktylowej słodyczy. Najlepiej smakują posmarowane po prostu masłem lub olejem kokosowym, ale kto zechce dodać odrobinę powideł, to smak może być jeszcze bogatszy. Na majówkową wyprawę albo na słodkie śniadanko lub kolację.
Składniki (na 14 niedużych bułeczek)
1 i ¼ szklanki maku
1 i ¼ szklanki pestek dyni
1 szklanka mielonego lnu odtłuszczonego
0,5 szklanki mąki z ciecierzycy
1 szklanka suszonych daktyli + 1 szklanka gorącej wody
4 duże jaja
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5 szklanki mleka roślinnego np. kokosowego
Przygotowanie
Daktyle zalać szklanką gorącej wody i zostawić do wystudzenia. Składniki suche wymieszać w dużej misce. Jaja wbić do miseczki i rozkłócić, a następnie wlać do suchych składników. Dodać daktyle wraz z wodą, w której się moczyły i mleko roślinne. Jeśli daktyle nie zmiękły tak, że można je rozetrzeć w palcach, najlepiej je pokroić albo rozdrobnić na cząstki(ale nie na pastę)blenderem. Bardzo dobrze wymieszać, aż składniki się połączą. Odstawić na chwilę, żeby płyn został dobrze wchłonięty. Dłońmi zwilżonymi wodą formować okrągłe, nieduże bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez około 25 – 30 minut, aż będą rumiane.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/04/bueczki-makowo-dyniowe-z-maka-z.html