Wykonanie
Nic dodać, nic ująć. Pyszny, delikatny, kremowy i wcale nie taki ciężki. W dodatku totalnie bezglutenowy i bezmączny. Zawiera same bogate składniki i tylko to, co niezbędne, aby stał się zwieńczeniem wielkanocnego poczęstunku.
Składniki (na formę o przekroju 20-22 cm)Ciasto150 g
migdałów1 małe
jajo2 łyżki
masła klarowanego lub tłuszczu
kokosowegoszczypta
soliWypełnienie mazurka3
żółtka0,5 szklanki
mleka kokosowego (85-90%
kokosa)3 łyżki nierafinowanego
cukru lub
ksylitolu1 – 2 łyżki
soku z cytryny1 duży jędrny
banan lub 1,5 małego
Przygotowanie
Migdały zalać wrzącą
wodą, przestudzić i obrać ze skórki. Można też użyć gotowych
migdałów blanszowanych lub
mąki migdałowej.Jeżeli jednak używamy
migdałów w całości, trzeba je zmielić w młynku na
mąkę i wsypać do miski. Dodać szczyptę
soli i wymieszać, następnie wbić
jajo i dodać
masło klarowane lub tłuszcz
kokosowy. Zagnieść lepkie ciasto i wylepić nim przygotowaną formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i wysypaną
mąką z
migdałów. Wstawić do lodówki na czas przygotowania kremu.W rondelku wymieszać
żółtka z
cukrem lub
ksylitolem za pomocą trzepaczki i ustawić na palniku na maleńkim płomieniu. Cały czas mieszając trzepaczką wlać
sok z cytryny i
mleko kokosowe. Mieszać, aż masa zgęstnieje i lekko się zagotuje. Wtedy zdjąć z ognia i przestudzić.Piekarnik nagrzać do temperatury 190˚C, wstawić formę z
ciastem i podpiekać przez około 15 minut. W czasie podpiekania ciasta
banany obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wyjąć ciasto i ułożyć na dnie plasterki
bananów, lekko ugnieść i zalać masą
kokosowo –
żółtkową, tak, aby przykryła
banany. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180˚C i wstawić mazurek. Piec jeszcze przez około 0,5 godziny.
Uwaga: mazurek można udekorować
czekoladą,
migdałami, lub rozwałkować masę marcepanową
między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i tak jak ja, wyciąć zajączka, robiąc mu oczko i lamówki z
czekolady.