ßßß Cookit - przepis na Mazurek kokosowo – bananowy na migdałowym spodzie bez mąki

Mazurek kokosowo – bananowy na migdałowym spodzie bez mąki

nazwa

Wykonanie

Nic dodać, nic ująć. Pyszny, delikatny, kremowy i wcale nie taki ciężki. W dodatku totalnie bezglutenowy i bezmączny. Zawiera same bogate składniki i tylko to, co niezbędne, aby stał się zwieńczeniem wielkanocnego poczęstunku.
Składniki (na formę o przekroju 20-22 cm)
Ciasto
150 g migdałów
1 małe jajo
2 łyżki masła klarowanego lub tłuszczu kokosowego
szczypta soli
Wypełnienie mazurka
3 żółtka
0,5 szklanki mleka kokosowego (85-90% kokosa)
3 łyżki nierafinowanego cukru lub ksylitolu
1 – 2 łyżki soku z cytryny
1 duży jędrny banan lub 1,5 małego
Przygotowanie
Migdały zalać wrzącą wodą, przestudzić i obrać ze skórki. Można też użyć gotowych migdałów blanszowanych lub mąki migdałowej.
Jeżeli jednak używamy migdałów w całości, trzeba je zmielić w młynku na mąkę i wsypać do miski. Dodać szczyptę soli i wymieszać, następnie wbić jajo i dodać masło klarowane lub tłuszcz kokosowy. Zagnieść lepkie ciasto i wylepić nim przygotowaną formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką z migdałów. Wstawić do lodówki na czas przygotowania kremu.
W rondelku wymieszać żółtka z cukrem lub ksylitolem za pomocą trzepaczki i ustawić na palniku na maleńkim płomieniu. Cały czas mieszając trzepaczką wlać sok z cytryny i mleko kokosowe. Mieszać, aż masa zgęstnieje i lekko się zagotuje. Wtedy zdjąć z ognia i przestudzić.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190˚C, wstawić formę z ciastem i podpiekać przez około 15 minut. W czasie podpiekania ciasta banany obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wyjąć ciasto i ułożyć na dnie plasterki bananów, lekko ugnieść i zalać masą kokosowożółtkową, tak, aby przykryła banany. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180˚C i wstawić mazurek. Piec jeszcze przez około 0,5 godziny.
Uwaga: mazurek można udekorować czekoladą, migdałami, lub rozwałkować masę marcepanową między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i tak jak ja, wyciąć zajączka, robiąc mu oczko i lamówki z czekolady.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/03/mazurek-kokosowo-bananowy-na-migdaowym.html