ßßß Cookit - przepis na Wytrawne ciasteczka z kaszy gryczanej z twarogiem

Wytrawne ciasteczka z kaszy gryczanej z twarogiem

nazwa

Wykonanie

Te ciasteczka to świetna przekąska w czasie miejskiej wyprawy, pomagająca uniknąć pokus, którym ulegamy wcale nie dlatego, że są takie pyszne, ale po prostu bardzo często głód determinuje nasze wybory. A mając przy sobie pudełko z przekąską, nie kupimy batona w sklepiku po drodze.
Masa na ciasteczka może stać się kotlecikami lub dużym plackiem. Wszystko zależy od naszej fantazji.
Składniki (na około 21 ciastek)
1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
200-220 g białego sera półtłustego niemielonego
2 średnie cebule
1 łyżka oliwy z oliwek do posmarowanie ciastek
1 łyżeczka masła klarowanego
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka soli himalajskiej
1 łyżeczka przyprawy curry
pieprz
Przygotowanie
Kaszę gryczaną opłukać i ugotować na sypko w proporcji 2,5:1. Włożyć do miski i przestudzić. Cebulę obrać i drobno pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło klarowane i dodać cebulę. Dusić, podlewając lekko wodą, aż cebula będzie miękka i się zrumieni. Odparować nadmiar wody i dodać cebulkę do kaszy. Wymieszać i dorzucić pokruszony biały ser. Wszystko dokładnie wyrobić drewnianą łyżką na w miarę gładką, jednolita masę i dodać wszystkie przyprawy. Na spodek wylać łyżkę oliwy i zwilżając nią dłonie lepić kuleczki wielkości dużego włoskiego orzecha lub trochę większe. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w około 2 cm odstępach, ponieważ podczas pieczenia ciasteczka zmienią kształt i będą wyglądały jak kapelusze grzyba.
Piec w 180 ˚ C przez 0 , 5 godziny.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/02/wytrawne-ciasteczka-z-kaszy-gryczanej-z.html