Wykonanie
Te
ciasteczka to świetna przekąska w czasie miejskiej wyprawy, pomagająca uniknąć pokus, którym ulegamy wcale nie dlatego, że są takie pyszne, ale po prostu bardzo często głód determinuje nasze wybory. A mając przy sobie pudełko z przekąską, nie kupimy batona w sklepiku po drodze.Masa na
ciasteczka może stać się kotlecikami lub dużym plackiem. Wszystko zależy od naszej fantazji.

Składniki (na około 21
ciastek)1 szklanka
kaszy gryczanej niepalonej200-220 g
białego sera półtłustego niemielonego2 średnie
cebule1 łyżka
oliwy z oliwek do posmarowanie
ciastek1 łyżeczka
masła klarowanego1 łyżeczka sproszkowanego
czosnku2 łyżeczki
czosnku niedźwiedziego1 łyżeczka
soli himalajskiej1 łyżeczka
przyprawy currypieprz

Przygotowanie
Kaszę gryczaną opłukać i ugotować na sypko w proporcji 2,5:1. Włożyć do miski i przestudzić.
Cebulę obrać i drobno pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać
masło klarowane i dodać
cebulę. Dusić, podlewając lekko
wodą, aż
cebula będzie miękka i się zrumieni. Odparować nadmiar
wody i dodać
cebulkę do
kaszy. Wymieszać i dorzucić pokruszony
biały ser. Wszystko dokładnie wyrobić drewnianą łyżką na w miarę gładką, jednolita masę i dodać wszystkie
przyprawy. Na spodek wylać łyżkę
oliwy i zwilżając nią dłonie lepić kuleczki wielkości dużego
włoskiego orzecha lub trochę większe. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w około 2 cm odstępach, ponieważ podczas pieczenia
ciasteczka zmienią kształt i będą wyglądały jak kapelusze
grzyba.Piec w 180 ˚ C przez 0 , 5 godziny.