ßßß
Składniki3 szklanki mąki żytniej razowej¾ szklanki zmiksowanych daktyli (namoczonych suszonych - bez pestek 200 g)3/4 szklanki prawdziwego miodu1 jajo1 łyżka tłuszczu kokosowego2 łyżki przyprawy do piernika bez cukru i mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnymmąka żytnia razowa do podsypania pierników
PrzygotowanieDaktyle suszone zalać wrzątkiem, aby tylko przykrył daktyle i zmiksować. Mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia wymieszać w dużej misce. Daktyle, miód i tłuszcz kokosowy zagotować w rondelku. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia. Lekko przestudzić i dodać do miski z mąką. Wbić jajo i szybko zagnieść. Ciasto wyrabiać tak długo, aż stanie się lepkie i plastyczne, czyli około 10 minut. Posypać stolnicę mąką, rwać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 0,5 cm. Dowolnymi foremkami wyciąć pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pierniki z wierzchu woda za pomocą pędzelka lub dłoni. Jeżeli chcemy zrobić dziurki w pierniczkach, aby je powiesić na choince, możemy to zrobić trzonkiem cienkiego pędzelka albo drewnianej łyżki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec około 14 minut, kiedy pierniczki są duże, a 10-11 minut, gdy są malutkie. Możemy je dowolnie udekorować, ja proponuję gorzką czekoladę i marcepan.