Wykonanie
Kto przesadził z nadmiarem jedzenia w święta, może nieco odciążyć swój przewód pokarmowy wypijając ten koktajl zamiast śniadania lub zastępując nim kolację.
Doda energii i nie obciąży przewodu pokarmowego. Dodatkowo to miła odmiana po dosyć ciężkostrawnych świątecznych specjałach, choć niewątpliwie pysznych. Temu napojowi też niczego nie brakuje.
Seler naciowy znakomicie odtruwa i zawiera sporo witaminy C. Dodatkowo: potas, wapń, żelazo, kwas foliowy i witaminy z grupy B.
Granat to bogactwo antyoksydantów. Posiada także właściwości ściągające, pomagające w kłopotach żołądkowych.

Składniki (2-3 porcje)5
łodyg selera naciowego2 małe dojrzałe
banany1 mała
gruszka1 duży
owoc granatu0,5 szklanki
soku pomarańczowego0,5 szklanki
mleka kokosowego0,5 szklanki
wody mineralnej lub
mleka roślinnego (
ryżowe,
sojowe), ale tylko wtedy, kiedy koktajl będzie dla Was zbyt gęsty.

PrzygotowanieWszystkie składniki dobrze umyć.
Seler naciowy posiekać na drobne kawałki. Przekroić
granat i za pomocą łyżki wybrać pestki, trzymając
owoc w głębokiej misce, żeby uniknąć rozpryśnięcia i poplamienia ubrania albo ściany.
Selera wrzucić do głębokiego naczynia i zmiksować, dodać
granat, pokrojoną
gruszkę i
banany. Wszystko ponownie dokładnie zmiksować, dodając
mleko kokosowe i
sok pomarańczowy. Jeżeli konsystencja jest dla nas zbyt gęsta można dodać jeszcze
wody mineralnej albo
mleka roślinnego. Ja lubię właśnie taką gęstą.