ßßß Cookit - przepis na Koktajl z selerem naciowym i granatem

Koktajl z selerem naciowym i granatem

nazwa

Wykonanie

Kto przesadził z nadmiarem jedzenia w święta, może nieco odciążyć swój przewód pokarmowy wypijając ten koktajl zamiast śniadania lub zastępując nim kolację. Doda energii i nie obciąży przewodu pokarmowego. Dodatkowo to miła odmiana po dosyć ciężkostrawnych świątecznych specjałach, choć niewątpliwie pysznych. Temu napojowi też niczego nie brakuje. Seler naciowy znakomicie odtruwa i zawiera sporo witaminy C. Dodatkowo: potas, wapń, żelazo, kwas foliowy i witaminy z grupy B. Granat to bogactwo antyoksydantów. Posiada także właściwości ściągające, pomagające w kłopotach żołądkowych.
Składniki (2-3 porcje)
5 łodyg selera naciowego
2 małe dojrzałe banany
1 mała gruszka
1 duży owoc granatu
0,5 szklanki soku pomarańczowego
0,5 szklanki mleka kokosowego
0,5 szklanki wody mineralnej lub mleka roślinnego (ryżowe, sojowe), ale tylko wtedy, kiedy koktajl będzie dla Was zbyt gęsty.
Przygotowanie
Wszystkie składniki dobrze umyć. Seler naciowy posiekać na drobne kawałki. Przekroić granat i za pomocą łyżki wybrać pestki, trzymając owoc w głębokiej misce, żeby uniknąć rozpryśnięcia i poplamienia ubrania albo ściany. Selera wrzucić do głębokiego naczynia i zmiksować, dodać granat, pokrojoną gruszkę i banany. Wszystko ponownie dokładnie zmiksować, dodając mleko kokosowe i sok pomarańczowy. Jeżeli konsystencja jest dla nas zbyt gęsta można dodać jeszcze wody mineralnej albo mleka roślinnego. Ja lubię właśnie taką gęstą.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2014/12/koktajl-z-selerem-naciowym-i-granatem.html