Wykonanie
Teraz tylko jeszcze prosta pasta z
oliwek albo zwykła
oliwa i jestem w
smakowym raju, pełnym prostoty i całkiem zwyczajnym, a jednak wyjątkowym.

Składniki (na formę okrągłą o przekroju 17-20 cm)250 g świeżo zmielonego
siemienia lnianego złotego (np. w młynku do
kawy albo blenderze)250 g
mąki gryczanej8 – 10 łyżek zakwasu kukurydzianego,
ryżowego lub mieszanego, przepis znajdziesz tutaj1,5 łyżeczki
soli2 garście
słonecznikaokoło 2 szklanki letniej
wodydowolne nasionka do posypania
chlebka
PrzygotowanieWszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. Do dużego kubka lub słoika odmierzyć zakwas i wymieszać go ze szklanką letniej
wody, żeby dobrze się rozpuścił. Wlać do miski ze składnikami. Zacząć wyrabiać ciasto, podlewając resztą
wody. Ciasto powinno być zwarte, ale nie twarde, bo wtedy chlebek nie urośnie. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę
wody, zwracając uwagę, żeby zbytnio nie rozrzedzić ciasta. Cały proces trwa nie więcej niż 10 minut. Wyrobione ciasto bez grudek
mąki w środku przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Zwilżonymi
wodą dłońmi posmarować
chleb z wierzchu i wyrównać jego strukturę. Posypać dowolnymi nasionami i nakryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 5 godzin albo na całą noc, to zależy od temperatury. Po tym czasie
chleb powinien podrosnąć. Nie rośnie tak łatwo jak
chleby z innych mąk, ale jego objętość nieco się zwiększy. Nagrzać piekarnik do 200˚C i wstawić
chleb na drugą półkę od dołu. Piec 1 godzinę i 10 minut. Około 20 minut przed końcem pieczenia można nakryć
chleb papierem do pieczenia, żeby zbytnio się nie przyrumienił. Po wyjęciu z piekarnika
chleb od razu wyjąć z formy i zostawić do wystudzenia.