Wykonanie
Pieczywo bezglutenowe jest trudniej upiec niż glutenowe. Czasem
chlebki bezglutenowe są zbite i twarde. Najlepiej wychodzą z gotowym mieszanek bezglutenowych. A co jeśli nie chcemy korzystać z tych mieszanek, a zależy nam, aby chlebek był zdrowy i bez chemicznych dodatków? Trzeba kombinować. Mnie zależy, aby moje
chleby bezglutenowe były również bez
mąki kukurydzianej, ziemniaczanej i innej o wysokim IG.

Składniki:- ok.385 g
mąki gryczanej (tyle mi zostało w domu)- 2 łyżki
mąki z pestek dyni (można dać zamiast niej
mąki gryczanej)- 2 łyżki mielonego
siemienia lnianego-
sól- 1 szklanka aktywnego zaczynu gryczanego- ziarna
siemienia lnianego 3 łyżki- ziarna do posypania
chlebka (
pestki dyni czy
słonecznika)-
woda gazowana ok.350-400 ml
Chleby pieczone z
mąki bezglutenowej potrzebują więcej
wody niż te pieczone z mąk glutenowych.Składniki mieszamy do powstania masy jak na zdjęciu poniżej:

Formę wykładamy papierem do pieczenia wysmarowanym
oliwą.Masę przekładamy do formy, gładzimy mokrą drewnianą łyżką, posypujemy ziarnami.Odstawiamy do wyrośnięcia w cieple miejsce na kilka godzin (ja wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni C).chlebek w formie przed wyrośnięciem:

Po wyrośnięciu wstawiamy chlebek do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę pieczenia na 200 st. (na ok.20 minut) , a później zmniejszamy jeszcze na 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 25 minut. W
sumie chlebek piecze się ok. 1 godziny.

Po wyciągnięciu z piekarnika najlepiej od razu wyjąć chlebek z formy i usunąć przyklejony do
chlebka papier do pieczenia, bo później papier gorzej odchodzi.Chłodzimy na kratce.


