ßßß Cookit - przepis na Chleb gryczany na zakwasie gryczanym bezglutenowy

Chleb gryczany na zakwasie gryczanym bezglutenowy

nazwa

Wykonanie

Pieczywo bezglutenowe jest trudniej upiec niż glutenowe. Czasem chlebki bezglutenowe są zbite i twarde. Najlepiej wychodzą z gotowym mieszanek bezglutenowych. A co jeśli nie chcemy korzystać z tych mieszanek, a zależy nam, aby chlebek był zdrowy i bez chemicznych dodatków? Trzeba kombinować. Mnie zależy, aby moje chleby bezglutenowe były również bez mąki kukurydzianej, ziemniaczanej i innej o wysokim IG.
Składniki:
- ok.385 g mąki gryczanej (tyle mi zostało w domu)
- 2 łyżki mąki z pestek dyni (można dać zamiast niej mąki gryczanej)
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- sól
- 1 szklanka aktywnego zaczynu gryczanego
- ziarna siemienia lnianego 3 łyżki
- ziarna do posypania chlebka (pestki dyni czy słonecznika)
- woda gazowana ok.350-400 ml
Chleby pieczone z mąki bezglutenowej potrzebują więcej wody niż te pieczone z mąk glutenowych.
Składniki mieszamy do powstania masy jak na zdjęciu poniżej:
Formę wykładamy papierem do pieczenia wysmarowanym oliwą.
Masę przekładamy do formy, gładzimy mokrą drewnianą łyżką, posypujemy ziarnami.
Odstawiamy do wyrośnięcia w cieple miejsce na kilka godzin (ja wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni C).
chlebek w formie przed wyrośnięciem:
Po wyrośnięciu wstawiamy chlebek do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę pieczenia na 200 st. (na ok.20 minut) , a później zmniejszamy jeszcze na 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 25 minut. W sumie chlebek piecze się ok. 1 godziny.
Po wyciągnięciu z piekarnika najlepiej od razu wyjąć chlebek z formy i usunąć przyklejony do chlebka papier do pieczenia, bo później papier gorzej odchodzi.
Chłodzimy na kratce.
Źródło:http://jemy-rozdzielnie.blogspot.com/2015/06/chleb-gryczany-na-zakwasie-gryczanym.html