Wykonanie
Bardzo lubię eksperymentalne słodkości. Te praliny są kombinacją kuchni chińskiej i hinduskiej. Jedna lub dwie kulki zaspokajają łaknienie
słodyczy w bezpiecznej formie. Powstają szybko, a jeśli nie macie
wody pomarańczowej czy różanej, możecie użyć
soku owocowego. Praliny będą nieco mniej aromatyczne, ale tak samo pyszne.

Składniki (na około 15-18 kulek)300 g
mąki z żółtego
grochu lub
mąki z
cieciorki100 g
masła6 łyżek płynnego
miodu0,5 szklanki
wody pomarańczowej lub różanej (w sklepach z żywnością orientalną)0,5 szklanki
soku jabłkowego1,5 łyżki
cynamonukakao do obtoczenia pralin

PrzygotowanieNa suchej patelni uprażyć
mąkę grochową lub z
cieciorki, tzn. rozgrzać suchą patelnię, wsypać
mąkę i mieszając drewnianą łyżką podgrzewać około 10 minut, aż
mąka się zrumieni i zacznie pachnieć lekko
orzechowo, ale nie może się przypalić. Wsypać zawartość patelni do miski. Na patelni rozgrzać
masło i jak tylko się rozpuści, dodać
mąkę i sok z
wodą pomarańczową. Energicznie mieszać dokładnie rozcierając grudki. Wsypać
cynamon i dobrze wymieszać. Wyłączyć ogień i dalej rozcierając masę dodać
miód. Wszystko dobrze wyrobić i spróbować, czy masa jest dla nas dość słodka. Lekko przestudzić i z jeszcze ciepłej masy formować kulki. Obtaczać w proszku
kakaowym, strząsając nadmiar
kakao. Schłodzić w lodówce.