ßßß
Składniki (4 porcje, około 18 klusek)Kluski2 szklanki płatków jaglanych2 jaja1,5 szklanki gorącej wody3 łyżki mąki kokosowejsól1 łyżeczka kakao do posypania kluseczekSos2,5 szklanki musu z pieczonej dyni (jak przygotować dynię, dowiesz się tutaj)2 dojrzałe banany
PrzygotowaniePłatki wsypać do dużej miski i posolić, a następnie zalać gorącą wodą. Dobrze wymieszać kilkakrotnie, rozgniatając płatki łyżką, aby powstała kleista masa. Dodać jaja i mąkę kokosową i dobrze wyrobić. Powinna powstać jednolita kulka. Powinna być lepka i zwarta, ale nie twarda. Jeśli jest zbyt twarda można dodać 1-2 łyżki wody i jeszcze raz wyrobić dokładnie. Z masy formować kulki i wrzucać na osolony wrzątek. Gotować kluski około 5 minut od wypłynięcia.
SosMus dyniowy i banany dokładnie zmiksować. Podawać od razu, bo banany w sosie ciemnieją po dłuższym czasie.Nałożyć sos na talerze lub do miseczek i dodać po kilka klusek na porcję. Każdą porcję udekorować kakao.