Wykonanie
Przygotowanie tych klusek jest proste i szybkie, a kiedy
dynię upieczemy wieczorem, sos powstanie jeszcze szybciej. Można je również odgrzewać na parze i podawać z wytrawnym sosem, np. z dyni czy
pomidorów. Gdy wystygną, twardnieją, więc najlepiej jeść ciepłe lub pogrzać je przed podaniem. Ale nawet twardsze, nadal dobrze smakują.

Składniki (4 porcje, około 18 klusek)Kluski2 szklanki
płatków jaglanych2
jaja1,5 szklanki gorącej
wody3 łyżki
mąki kokosowej
sól1 łyżeczka
kakao do posypania kluseczekSos2,5 szklanki musu z pieczonej dyni (jak przygotować
dynię, dowiesz się tutaj)2 dojrzałe
banany
Przygotowanie
Płatki wsypać do dużej miski i posolić, a następnie zalać gorącą
wodą. Dobrze wymieszać kilkakrotnie, rozgniatając
płatki łyżką, aby powstała kleista masa. Dodać
jaja i
mąkę kokosową i dobrze wyrobić. Powinna powstać jednolita kulka. Powinna być lepka i zwarta, ale nie twarda. Jeśli jest zbyt twarda można dodać 1-2 łyżki
wody i jeszcze raz wyrobić dokładnie. Z masy formować kulki i wrzucać na osolony wrzątek. Gotować kluski około 5 minut od wypłynięcia.

SosMus
dyniowy i
banany dokładnie zmiksować. Podawać od razu, bo
banany w sosie ciemnieją po dłuższym czasie.Nałożyć sos na talerze lub do miseczek i dodać po kilka klusek na porcję. Każdą porcję udekorować
kakao.