ßßß Cookit - przepis na Kluski jaglane z sosem dyniowo – bananowym

Kluski jaglane z sosem dyniowo – bananowym

nazwa

Wykonanie

Przygotowanie tych klusek jest proste i szybkie, a kiedy dynię upieczemy wieczorem, sos powstanie jeszcze szybciej. Można je również odgrzewać na parze i podawać z wytrawnym sosem, np. z dyni czy pomidorów. Gdy wystygną, twardnieją, więc najlepiej jeść ciepłe lub pogrzać je przed podaniem. Ale nawet twardsze, nadal dobrze smakują.
Składniki (4 porcje, około 18 klusek)
Kluski
2 szklanki płatków jaglanych
2 jaja
1,5 szklanki gorącej wody
3 łyżki mąki kokosowej
sól
1 łyżeczka kakao do posypania kluseczek
Sos
2,5 szklanki musu z pieczonej dyni (jak przygotować dynię, dowiesz się tutaj)
2 dojrzałe banany
Przygotowanie
Płatki wsypać do dużej miski i posolić, a następnie zalać gorącą wodą. Dobrze wymieszać kilkakrotnie, rozgniatając płatki łyżką, aby powstała kleista masa. Dodać jaja i mąkę kokosową i dobrze wyrobić. Powinna powstać jednolita kulka. Powinna być lepka i zwarta, ale nie twarda. Jeśli jest zbyt twarda można dodać 1-2 łyżki wody i jeszcze raz wyrobić dokładnie. Z masy formować kulki i wrzucać na osolony wrzątek. Gotować kluski około 5 minut od wypłynięcia.
Sos
Mus dyniowy i banany dokładnie zmiksować. Podawać od razu, bo banany w sosie ciemnieją po dłuższym czasie.
Nałożyć sos na talerze lub do miseczek i dodać po kilka klusek na porcję. Każdą porcję udekorować kakao.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2014/10/kluski-jaglane-z-sosem-dyniowo-bananowym.html