ßßß
Składniki150 g miękkiego tofu naturalnego4 jaja ugotowane na twardogarść czarnych oliwek5 łyżek mleka kokosowego3 łyżki zielonego groszku ze słoika (opcjonalnie)3 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
Przyprawy2 łyżki sproszkowanego czosnku2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziegosól ziołowa, pieprzPrzygotowanieJaja gotujemy na twardo. Ja wkładam je do zimnej wody i od momentu zawrzenia gotuję 7 minut. Nie znoszę przegotowanych "zielonych" i ciężkostrawnych jaj. Po ugotowaniu jaja studzimy w zimnej wodzie i obieramy. Dwa od razu kroimy w drobną kostkę. Pozostałe składniki, bez przypraw, miksujemy w blenderze na gładką masę. Dodajemy pokrojone jaja i przyprawiamy do smaku. Z podanych składników wychodzi przeciętna miseczka pasty, co najmniej dla 4 osób na śniadanko. Dodatek sproszkowanego czosnku sprawia, że pastę można przechowywać dłużej niż wtedy, gdybyśmy użyli czosnku świeżego.