ßßß Cookit - przepis na Tofu marynowane i smażone

Tofu marynowane i smażone

nazwa

Wykonanie

Oswajanie tofu
Dotąd niezbyt lubiłam tofu naturalne. Smakowało mi tylko w pastach i sernikach, gdzie jego wygląd i posmak całkowicie znikały. Przepisy na marynaty, które wypróbowałam, też nie pomogły, bo większość zawierała różne słody i niezbyt trzymała się tofu. Jakiś czas temu doszłam jednak do wniosku, że muszę w końcu znaleźć swój sposób na zadowalające okiełznanie tego produktu, zwłaszcza, że czasami robię tofu sama w domu. Teraz już się nie martwię, że zrobiłam go za dużo, a marynata znowu spłynie. Najbardziej smakuje mi tofu z tego przepisu w sałatkach, gdzie doskonale zastępuje pikantny ser, albo w daniach na ciepło z kaszą, warzywami lub orzechami. Można je również wykorzystać jako przekąskę na przyjęcie, robiąc koreczki z oliwkami i warzywami, cokolwiek, co tylko przyjdzie wam do głowy. Ja marynuję już kolejne w lodówce, bo goście w drodze…
Składniki
200 g naturalnego tofu (najlepsze jest dosyć twarde i zwarte, nie pokruszy się w czasie mieszania i smażenia)
2 łyżki masła klarowanego w formie płynnej lub półpłynnej (może być też tłuszcz kokosowy)
4 łyżki sosu sojowego Tamari
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego
0,5 łyżeczki kurkumy
pieprz czarny lub cayenne
Przygotowanie
Tofu odsączamy i kroimy w kostkę. Wsypujemy je do większej miski, która będzie wygodna do mieszania. W szklance mieszamy pozostałe składniki. Jeżeli tłuszcz lub masło jest zbyt twarde, wstawiamy pojemniczek z nim do ciepłej wody. Powinno być na tyle miękkie, żeby stworzyło jednolitą i płynną masę z pozostałymi składnikami. Wlewamy marynatę do tofu i dokładnie mieszamy, aby wszystkie kosteczki się nią pokryły. Kiedy tofu będzie już pięknie otoczone zalewą, wstawiamy wszystko do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny. Ja zostawiam tofu na całą noc. Po upływie czasu marynowania, rozgrzewamy patelnię i wsypujemy na nią zawartość miseczki. Nie dodajemy już więcej tłuszczu, bo znajduje się on w marynacie i sprawia, że nie spływa tak łatwo z kostek. Smażymy tofu na rumiano często poruszając patelnią i mieszając, aby dokładnie się usmażyło ze wszystkich stron.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2014/07/tofu-marynowane-i-smazone.html