Wykonanie
Oswajanie
tofuDotąd niezbyt lubiłam
tofu naturalne. Smakowało mi tylko w pastach i sernikach, gdzie jego wygląd i posmak całkowicie znikały. Przepisy na marynaty, które wypróbowałam, też nie pomogły, bo większość zawierała różne słody i niezbyt trzymała się
tofu. Jakiś czas temu
doszłam jednak do wniosku, że muszę w końcu znaleźć swój sposób na zadowalające okiełznanie tego produktu, zwłaszcza, że czasami robię
tofu sama w domu. Teraz już się nie martwię, że zrobiłam go za dużo, a marynata znowu spłynie. Najbardziej smakuje mi
tofu z tego przepisu w sałatkach, gdzie doskonale zastępuje pikantny
ser, albo w daniach na ciepło z
kaszą, warzywami lub
orzechami. Można je również wykorzystać jako przekąskę na przyjęcie, robiąc koreczki z
oliwkami i warzywami, cokolwiek, co tylko przyjdzie wam do głowy. Ja marynuję już kolejne w lodówce, bo goście w drodze…

Składniki200 g naturalnego
tofu (najlepsze jest dosyć twarde i zwarte, nie pokruszy się w czasie mieszania i smażenia)2 łyżki
masła klarowanego w formie płynnej lub półpłynnej (może być też tłuszcz
kokosowy)4 łyżki
sosu sojowego Tamari1 łyżeczka sproszkowanego
czosnku1 łyżeczka
czosnku niedźwiedziego suszonego0,5 łyżeczki
kurkumypieprz czarny lub
cayenne
Przygotowanie
Tofu odsączamy i kroimy w kostkę. Wsypujemy je do większej miski, która będzie wygodna do mieszania. W szklance mieszamy pozostałe składniki. Jeżeli tłuszcz lub
masło jest zbyt twarde, wstawiamy pojemniczek z nim do ciepłej
wody. Powinno być na tyle miękkie, żeby stworzyło jednolitą i płynną masę z pozostałymi składnikami. Wlewamy marynatę do
tofu i dokładnie mieszamy, aby wszystkie kosteczki się nią pokryły. Kiedy
tofu będzie już pięknie otoczone zalewą, wstawiamy wszystko do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny. Ja zostawiam
tofu na całą noc. Po upływie czasu marynowania, rozgrzewamy patelnię i wsypujemy na nią zawartość miseczki. Nie dodajemy już więcej tłuszczu, bo znajduje się on w marynacie i sprawia, że nie spływa tak łatwo z kostek. Smażymy
tofu na rumiano często poruszając patelnią i mieszając, aby dokładnie się usmażyło ze wszystkich stron.