ßßß
Składniki200 g naturalnego tofu (najlepsze jest dosyć twarde i zwarte, nie pokruszy się w czasie mieszania i smażenia)2 łyżki masła klarowanego w formie płynnej lub półpłynnej (może być też tłuszcz kokosowy)4 łyżki sosu sojowego Tamari1 łyżeczka sproszkowanego czosnku1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego0,5 łyżeczki kurkumypieprz czarny lub cayenne
PrzygotowanieTofu odsączamy i kroimy w kostkę. Wsypujemy je do większej miski, która będzie wygodna do mieszania. W szklance mieszamy pozostałe składniki. Jeżeli tłuszcz lub masło jest zbyt twarde, wstawiamy pojemniczek z nim do ciepłej wody. Powinno być na tyle miękkie, żeby stworzyło jednolitą i płynną masę z pozostałymi składnikami. Wlewamy marynatę do tofu i dokładnie mieszamy, aby wszystkie kosteczki się nią pokryły. Kiedy tofu będzie już pięknie otoczone zalewą, wstawiamy wszystko do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny. Ja zostawiam tofu na całą noc. Po upływie czasu marynowania, rozgrzewamy patelnię i wsypujemy na nią zawartość miseczki. Nie dodajemy już więcej tłuszczu, bo znajduje się on w marynacie i sprawia, że nie spływa tak łatwo z kostek. Smażymy tofu na rumiano często poruszając patelnią i mieszając, aby dokładnie się usmażyło ze wszystkich stron.