Wykonanie
Składniki
Mąka - 500 g
Masło - 50 g
Mleko - 250 ml
Cukier biały - 60 g
Drożdże - 20 g
Jajko - 1 sztSól - 1/4 łyżeczki
Do garnuszka wlewamy
mleko, dodajemy
cukier,
drożdże i
masło - podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia aby nie zepsuć
drożdży. Dodajemy
mąkę i
sól. Wyrabiamy ciasto tak aby było gładkie i elastyczne. Odstawiamy na ok 1 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe ciasto dzielimy na pół, następnie każdą połówkę dzielimy na trzy rolujemy wałeczki i splatamy ze sobą jak warkocz.
Gotowe
chałki odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Przed pieczeniem
chałki smarujemy rozmąconym
jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok 20 max 25 min.SMACZNEGO !