Wykonanie
Przepisów zdrowych i dietetycznych ciąg dalszy.
Marchew pieczona z
solą miętową może być zarówno dodatkiem, na przykład do
mięsa, może być daniem samodzielnym, obok
zielonej sałaty i
pieczywa, i tak ją proponuję podawać.Upieczenie
marchwi natartej sosem z
oleju słonecznikowego, kuminu,
chili i
cynamonu, a
potem posypanie jej
solą miętową i polanie
syropem klonowym to świetny sposób na ożywienie zimowej
marchwi, która po długim przechowywaniu nie smakuje już rewelacyjnie. W tej wersji jest doskonała, aromatyczna, lekko orientalna dzięki kuminowi i cynamonowi, o pięknej barwie uzyskanej przez natarcie marynatą.
Syrop klonowy przywraca jej naturalną
słodycz. Zielona
sól miętowa nie tylko wygląda pięknie na
pomarańczowym tle, ale również nadaje świeży, ciekawy, lekko kwaskowaty smak.


Składniki:proporcje na około 2kg
marchewki2kg
marchewki2 łyżki
oleju słonecznikowego1 łyżeczka kuminu (
kminu rzymskiego w proszku )1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
chiliszczypta
solisyrop klonowy1/5 kubka
soli1 duży kubek listków
mięty
Jak zrobiłam:1.
Marchew obrałam i pokroiłam w ćwiartki ( większe
marchewki na pół i wtedy w szóstki ).2. W kubku wymieszałam
olej ze wszystkimi dodatkami. Kawałki
marchwi natarłam tą marynatą bardzo dokładnie, kawałek po kawałku. Ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Resztą sosu
skropiłam marchew już na blaszce, przed pieczeniem. Piekłam w 200'C przez około 20 minut, aż była zrumieniona i miękka.
sól miętowa:


Upieczoną
marchew wyłożyłam do dużej miski.
Syropem klonowym polałam ją, a
potem posypałaę
solą mietową.
Marchew jest dobra, jeżeli nie najlepsza, na zimno.