Wykonanie
Zaczynają się już pojawiać wiosenne warzywa. Kiedy zobaczyłam
marchewkę w pęczku z zielonymi liśćmi, tak zapachniało wiosną, że musiałam ją kupić. W domu właśnie wyrastał chlebek libański, pomyślałam, że będzie do niego idealna.... no i wyszła doskonale.

Składniki:pęczek
marchewkiszczypta
soli2-3 łyżki
oleju słonecznikowego2 łyżki
miodu, najlepiej płynnego1 mała łyżeczka mielonego
cynamonuJak zrobić:Obetnij liście zostawiając końcówki; ładnie wyglądają i wspaniale smakują po upieczeniu, trzeba tylko je bardzo dokładnie umyć, bo tam się chowa piasek. Umyj
marchewkę dokładnie, jeżeli trzeba oskrob. Przekrój wzdłuż na połówki, a większe
marchewki na ćwiartki.Ułóż na blaszce,
skrop olejem, posyp
solą.
Miód wymieszaj z
cynamonem, polej
marchewkę.Piecz w 180'C przez około 30 minut, aż będzie złocista, ale jeszcze lekko twardawa.Podawaj natychmiast. Dobra jest sama, ale przede wszystkim z
chlebkiem libańskim czy
sałatą, można ją również posypać
fetą.
