ßßß Cookit - przepis na Pizza z kurczakiem i ananasem — pizza na słodko

Pizza z kurczakiem i ananasem — pizza na słodko

nazwa

Wykonanie

Tym razem pizza na słodko — pizza z kur­cza­kiem i ana­na­sem. Jest nieco bar­dziej upier­dliwa do wyko­na­nia, niż pizze z poprzed­nich pro­po­zy­cji, ale dla tego smaku — opłaca się
Przy­go­to­wa­nie tej pizzy składa się aż z trzech ogól­nych, zazę­bia­ją­cych się eta­pów:
Przy­pra­wie­nia i sma­że­nia roz­drob­nio­nej piersi kur­czaka.
Zagnie­ce­nia cia­sta na pizzę według tego prze­pisu.
“ Zmon­to­wa­nia” i ele­ganc­kiego wypie­cze­nia pizzy z kur­cza­kiem i ana­na­sem.
Lista składników na farsz:
200–300 g file­tów z kur­czaka,
100–150 g łagod­nego, tar­tego sera żół­tego,
1/2 puszki ana­nasa kon­ser­wo­wego,
1/2 puszki kuku­ry­dzy,
4 łyżeczki kon­cen­tratu pomi­do­ro­wego,
1 czu­bata łyżeczka ziół pro­wan­sal­skich,
1–2 łyżeczki przy­prawy do mięsa mie­lo­nego,
1/2 łyżeczki czosnku gra­nu­lo­wa­nego,
1 łyżka oleju.
Etap 1. oraz 2. — przygotowujemy mięso do pizzy z kurczakiem i ananasem
Bie­rzemy kon­kretną pierś z kur­czaka — tak około 200–300 g wagi — i kro­imy ją w kostkę. Nie ukry­wam, że naj­ła­twiej kroi się piersi z kur­czaka lekko odmro­żone, kiedy są jesz­cze na tyle zwarte, że nie trzeba się gim­na­sty­ko­wać z trzy­ma­niem w miej­scu gala­re­to­wa­tego mięsa, ale na tyle “ziar­ni­ste”, żeby dało się je łatwo pokroić. Kostka wycho­dzi wtedy bar­dzo ładna i rów­niutka.
Gdy już kuraka mamy roz­drob­nio­nego mie­szamy go dokład­nie z 1 łyżką oleju (uni­wer­sal­nego, rze­pa­ko­wego) oraz przy­pra­wiamy przy­prawą do mięsa mie­lo­nego (powiedzmy, że tak z 1–2 czu­bate łyżeczki do her­baty) i suszo­nym czosn­kiem (pół łyżeczki max). Zosta­wiamy mięso na kil­ka­dzie­siąt minut do “prze­żar­cia” w lodówce.
W mię­dzy­cza­sie zagnia­tamy cia­sto na pizzę na zaczy­nie droż­dżo­wym . Gdy już wyra­sta, sma­żymy piersi z kur­czaka na krót­kim ogniu, na zło­ci­sto­brą­zowy kolor. Ana­nasa odsą­czamy z zalewy i krążki kro­imy na 8 czę­ści (oczy­wi­ście jeśli mamy ana­nasa w postaci kółe­czek). Odsą­czamy także kuku­ry­dzę.
Cia­sto pra­wil­nie roz­płasz­czamy ręcoma, uzy­sku­jąc moż­li­wie jed­no­rodny krą­żek. Sma­ru­jemy go 4 łyżecz­kami kon­cen­tratu pomi­do­ro­wego i posy­pu­jemy zio­łami pro­wan­sal­skimi. Możemy też syp­nąć kur­kumą — doda nieco korzen­nej nuty.
Na wierzch pizzy wykła­damy usma­żo­nego kur­czaka, kawa­łeczki ana­nasa i kuku­ry­dzę, roz­kła­da­jąc je rów­no­mierną war­stwą, a na to dajemy war­stewkę tar­tego, żół­tego sera. Zapie­kamy. Pizza z kur­cza­kiem i ana­na­sem będzie wdzięczna za potrzy­ma­nie jej w pie­kar­niku przez 15–20 min w tem­pe­ra­tu­rze ok. 200ºC .
Taka pizza jest bar­dzo deli­katna i przy­jem­nie słod­kawa. Życzę smacz­nego
Cóż za upały ostat­nio!
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/pizza-z-kurczakiem-i-ananasem-pizza-na-slodko