Wykonanie
Tym razem pizza na słodko — pizza z kurczakiem i ananasem. Jest nieco bardziej upierdliwa do wykonania, niż pizze z poprzednich propozycji, ale dla tego smaku — opłaca sięPrzygotowanie tej pizzy składa się aż z
trzech ogólnych, zazębiających się etapów:Przyprawienia i smażenia rozdrobnionej piersi kurczaka.Zagniecenia ciasta na pizzę według tego przepisu.“ Zmontowania” i eleganckiego wypieczenia pizzy z kurczakiem i ananasem.Lista składników na farsz:200–300 g filetów z kurczaka,100–150 g łagodnego, tartego
sera żółtego,1/2 puszki ananasa konserwowego,1/2 puszki kukurydzy,4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,1 czubata łyżeczka
ziół prowansalskich,1–2 łyżeczki przyprawy do
mięsa mielonego,1/2 łyżeczki
czosnku granulowanego,1 łyżka
oleju.Etap 1. oraz 2. — przygotowujemy
mięso do pizzy z
kurczakiem i
ananasemBierzemy konkretną pierś z kurczaka — tak około 200–300 g wagi — i kroimy ją w kostkę. Nie ukrywam, że najłatwiej kroi się piersi z kurczaka lekko odmrożone, kiedy są jeszcze na tyle zwarte, że nie trzeba się gimnastykować z trzymaniem w miejscu galaretowatego
mięsa, ale na tyle “ziarniste”, żeby dało się je łatwo pokroić. Kostka wychodzi wtedy bardzo ładna i równiutka.Gdy już kuraka mamy rozdrobnionego mieszamy go dokładnie z 1 łyżką
oleju (uniwersalnego, rzepakowego) oraz przyprawiamy przyprawą do
mięsa mielonego (powiedzmy, że tak z 1–2 czubate łyżeczki do herbaty) i suszonym czosnkiem (pół łyżeczki max). Zostawiamy
mięso na kilkadziesiąt minut do “przeżarcia” w lodówce.W międzyczasie zagniatamy ciasto na pizzę na zaczynie drożdżowym . Gdy już wyrasta, smażymy piersi z kurczaka na krótkim ogniu, na złocistobrązowy kolor. Ananasa odsączamy z zalewy i krążki kroimy na 8 części (oczywiście jeśli mamy ananasa w postaci kółeczek). Odsączamy także kukurydzę.Ciasto prawilnie rozpłaszczamy ręcoma, uzyskując możliwie jednorodny krążek. Smarujemy go 4 łyżeczkami koncentratu pomidorowego i posypujemy ziołami prowansalskimi. Możemy też sypnąć kurkumą —
doda nieco korzennej nuty.

Na wierzch pizzy wykładamy usmażonego kurczaka, kawałeczki ananasa i kukurydzę, rozkładając je równomierną warstwą, a na to dajemy warstewkę tartego, żółtego
sera. Zapiekamy. Pizza z kurczakiem i ananasem będzie wdzięczna za potrzymanie jej w piekarniku przez 15–20 min w temperaturze ok. 200ºC .Taka pizza jest bardzo delikatna i przyjemnie słodkawa. Życzę smacznegoCóż za upały ostatnio!