ßßß Cookit - przepis na Parówkowe serduszka

Parówkowe serduszka

nazwa

Wykonanie

Żeby spra­wić tro­chę rado­ści sobie i uko­cha­nej oso­bie nie potrzeba wcale walen­ty­nek — wystar­czy kilka paró­wek 😉 Dziś przed­sta­wiam Wam parów­kowe ser­duszka.
Na ten pomysł natkną­łem się gdzieś na krań­cach Inter­netu i tak bar­dzo przy­padł mi do gustu, że musia­łem go wypró­bo­wać. Potrzebne będą:
4 parówki,
4 jajka,
olej lub oliwa do sma­że­nia,
sól i pieprz do opró­sze­nia jajek.
Parówki roz­ci­namy wzdłuż, ale nie cał­kiem. Powinny pozo­stać złą­czone na odcinku paru cen­ty­me­trów. Ja robię to tak, że jesz­cze przed ścią­gnię­ciem folii nakłu­wam je nożem, jakieś 2–3 cm od końca, a następ­nie trzy­ma­jąc nóż sztywno oparty o deskę do kro­je­nia, cią­gnę samą parówę. Na końcu zdej­muję roz­ciętą folię (oszczęd­ność czasu).
Parówki wywi­jamy na zewnątrz i spi­namy wyka­łacz­kami. Tak uzy­skane parów­kowe ser­duszka obsma­żamy deli­kat­nie na roz­grza­nym na patelni oleju. Z jed­nej strony. Po prze­wró­ce­niu na drugą, jak naj­szyb­ciej do środka ser­du­szek wbi­jamy jajka, zmniej­szamy pło­mień i sma­żymy pod przy­kry­ciem podob­nie jak jajka sadzone.
Teo­re­tycz­nie, przy dość dobrze roz­grza­nym oleju, jajka powinny się ściąć w obrę­bie paró­wek. Coś jed­nak poszło nie tak, jak widać na powyż­szym zdję­ciu. Obsta­wiam, że począt­kowa tem­pe­ra­tura sma­że­nia była zbyt niska, lub parówki nie­zbyt dokład­nie przy­le­gały do patelni. Na szczę­ście wypły­nęło nie­wiele białka. Po przy­go­to­wa­niu parów­kowe ser­duszka poda­jemy z wybra­nymi dodat­kami. My delek­to­wa­li­śmy się ser­dusz­kami z kaszą jaglaną i pomi­do­rem z sie­kaną cebulką. Zapew­niam, że ser­duszko z prze­ro­stem lewej komory na poniż­szym zdję­ciu rów­nież było bar­dzo smaczne 😉
Banalne, prawda? Smacz­nego! Aha, i nie jedz­cie ich zbyt czę­sto — to nie jest naj­zdrow­szy posi­łek.
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/parowkowe-serduszka