ßßß Cookit - przepis na Nuggets — miniaturowe kotlety z kurczaka

Nuggets — miniaturowe kotlety z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Nug­gets to malut­kie, chru­piące kotle­ciki dro­biowe. Można je poda­wać na dzie­siątki róż­nych spo­so­bów, dla­tego zde­cy­do­wa­łem się umie­ścić je tutaj jako odrębny prze­pis.
Nug­get to z języka angiel­skiego bryłka, samo­ro­dek i tak też wyglą­dają te minia­tu­rowe kotlety z kur­czaka. Mają formę nie­wiel­kich, zło­ci­sto­brą­zo­wych, nie­re­gu­lar­nych bry­łek, z chru­piącą panierką i mię­ciut­kim, kur­cza­ko­wym wnę­trzem. Przy­go­to­wu­jemy je bar­dzo podob­nie jak zwy­czajne kotlety z kur­czaka . Potrzebne będą nastę­pu­jące…
Składniki na nuggets
200g piersi z kur­czaka,
1 jajko (przy­naj­mniej M-ka),
bułka tarta,
suszony czo­snek gra­nu­lo­wany, sól oraz świeżo mie­lony, czarny pieprz,
pół ron­delka oleju rze­pa­ko­wego.
Filety z kur­czaka płu­czemy i kro­imy naj­pierw na wzdłużne paski o sze­ro­ko­ści kciuka, a potem w poprzek na w miarę równą kostkę. Dobrze byłoby, gdyby pierś z kur­czaka była zamro­żona. Czę­ściowe, szyb­kie roz­mro­że­nie w kuchence mikro­fa­lo­wej do postaci, gdy staje się lekko ziar­ni­sta, ale nadal nie roz­pływa się pod pal­cami, nie­by­wale uła­twia kro­je­nie i wycho­dzą fajne, pro­sto­pa­dło­ścienne nug­gets. Pokro­jo­nego kur­czaka prze­sy­pu­jemy do miseczki, albo innego głęb­szego naczy­nia (ważne!) i dopra­wiamy suszo­nym czosn­kiem. Sypiemy obfi­cie. Myślę, że nie będzie prze­sadą cała łyżeczka gra­nu­latu. Doda­jemy też dużą szczyptę soli i czarny pieprz w ilo­ści kilku obro­tów młynka. Dokład­nie wszystko mie­szamy i odsta­wiamy na godzinkę, żeby nug­gets prze­szły aro­ma­tem przy­praw.
W ron­delku roz­grze­wamy olej rze­pa­kowy (u mnie roz­grzewa się ok. 7–10 min.), a w mię­dzy­cza­sie bie­rzemy się za panie­ro­wa­nie nug­gets. Do miseczki z kra­janką z kur­czaka wbi­jamy całe jajko. Zawar­tość miseczki mie­szamy przy oka­zji roz­beł­tu­jąc jajko. Następ­nie dosy­pu­jemy bułkę tartą w takiej ilo­ści, aby nug­gets ład­nie się obto­czyły i dalej mie­szamy. Warto to robić na raty, żeby nie zużyć zbyt wiele bułki. Zamiast bułki można też użyć mąki kuku­ry­dzia­nej, cho­ciaż moim zda­niem “nagetsy” smacz­niej­sze wycho­dzą panie­ro­wane w bułce.
Nug­gets sma­żymy w roz­grza­nym uprzed­nio głę­bo­kim tłusz­czu na rumiany kolor ok. 5–10 min. Na począ­tek możemy wrzu­cić jedną sztukę i spraw­dzić w ten spo­sób czy olej ma wła­ściwą tem­pe­ra­turę. Nug­gets powi­nien od razu zacząć bąbel­ko­wać, ale nie na tyle, żeby two­rzyć na powierzchni fon­tannę (wybrzu­sze­nie) z pęche­rzy­ków. Ten ostatni przy­pa­dek świad­czy o tym, że olej prze­grza­li­śmy i trzeba go będzie tro­chę ostu­dzić.
Nug­gets z kur­czaka poda­jemy z ziem­niacz­kami, ryżem, kaszą i surówką/sałatką lub też gotową mie­szanką sma­żo­nych lub duszo­nych warzyw. Co kto lubi. Smacz­nego!
Nug­gets to malut­kie, chru­piące kotle­ciki dro­biowe, w zło­ci­sto­brą­zo­wej panierce. Bar­dzo smaczne zarówno z ziem­nia­kami jak i z róż­no­ko­lo­ro­wymi warzy­wami.
Skład­niki:
20dag filetu z kur­czaka
1 jajko (przy­naj­mniej M-ka)
bułka tarta
suszony czo­snek gra­nu­lo­wany, sól oraz świeżo mie­lony, czarny pieprz
pół ron­delka oleju rze­pa­ko­wego
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/nuggets-miniaturowe-kotlety-z-kurczaka