Wykonanie
Opublikowano 6 stycznia 2015, autor:
MartaZamiast tradycyjnej jajecznicy polecam taką oto wersję
jajek na ciepło. Świetnie smakują podane z grzankami i
sokiem marchwiowym.

składniki na 2 porcje:4-6
jajek ( w zależności od wielkości kokilek/naczyń żaroodpornych)150 g
szynki wędzonej6 łyżek
startego sera żółtego2 łyżki
śmietany 12%sólpieprzkoperekSzynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Podsmażoną
szynkę przekładamy do kokilek wysmarowanych tłuszczem, wbijamy po 2-3
jajka, dodajemy po łyżce
śmietany, oprószamy
solą i
pieprzem, wierzch posypujemy
startym serem. Kokilki wstawiamy do większego naczynia żaroodpornego, wlewamy wrzącą
wodę tak by sięgała do połowy kokilek. Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podajemy
jajka posypane
koperkiem.


Sprawdź te przepisy :Naleśniki zapiekane z farszem
mięsno-warzywnym.Frittata
śniadaniowa z
selerem naciowym.