ßßß
składniki na 2 porcje:4-6 jajek ( w zależności od wielkości kokilek/naczyń żaroodpornych)150 g szynki wędzonej6 łyżek startego sera żółtego2 łyżki śmietany 12%sólpieprzkoperekSzynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Podsmażoną szynkę przekładamy do kokilek wysmarowanych tłuszczem, wbijamy po 2-3 jajka, dodajemy po łyżce śmietany, oprószamy solą i pieprzem, wierzch posypujemy startym serem. Kokilki wstawiamy do większego naczynia żaroodpornego, wlewamy wrzącą wodę tak by sięgała do połowy kokilek. Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podajemy jajka posypane koperkiem.
Sprawdź te przepisy :Naleśniki zapiekane z farszem mięsno-warzywnym.Frittata śniadaniowa z selerem naciowym.