ßßß
składniki:500 g mąki pszennejopakowanie drożdży instant1 łyżeczka soli325 g letniej wodygarść kaszy mannyMąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy sól, wodę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ciasto podwoiło objętość. Moje ciasto często rośnie w piekarniku ustawionym na 30 stopni. Po wyrośnięciu wyciągamy ciasto na stolnicę posypaną kaszą manną i krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 8 części . Każdą część obtaczamy w kaszy i formujemy okrągłą ale dosyć płaską bułeczkę. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Gdy urosną smażymy na rozgrzanej patelni ale bez tłuszczu z każdej strony po około 5 minut.
Sprawdź te przepisy :Jabłka, cynamon i bakalie, czyli Placek Włoski.