Wykonanie
Czasem mamy taki dzień, że musimy koniecznie zjeść coś słodkiego ale sami do końca nie wiemy na co mamy ochotę. Ja tak ostatnio miałamNiby miałam ochotę na Tiramisu ale jak zaczęłam je przygotowywać, to poczułam chęć na coś
czekoladowego. Przeszukałam szafki, znalazłam
czekoladę białą i
mleczną , i zrobiłam taki o to deser. Trochę jak Tiramisu, a jednak trochę innyJest bardzo kaloryczny i słodki.
Składniki:250 g
mascarpone2
jajka1 opakowanie okrągłych
biszkoptów około 100 g1/4 szklanki
cukru (możemy z niego całkowicie zrezygnować)filiżanka mocnej
kawy2 łyżki
likieru czekoladowego ( użyłam
likieru czekoladowo-
kokosowego)100 g
czekolady mlecznej100 g
czekolady białejOddzielamy
żółtka od
białek.
Żółtka ucieramy z
cukrem na jednolitą masę, dodajemy
ser mascarpone i delikatnie mieszamy. Gdy całość się połączy dodajemy 1 łyżkę
likieru i odstawiamy. Ubijamy
białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą
serową. Masę dzielimy na dwie części. Do pierwszej części dodajemy roztopioną
czekoladę mleczną i 1 łyżkę
likieru, mieszamy. Do drugiej części dajemy roztopioną
białą czekoladę i też mieszamy.
Czekoladę najlepiej rozpuścić w kąpieli
wodnej. Masy możemy odstawić na chwilę do lodówki, żeby trochę zgęstniały.W pucharkach układamy
biszkopty nasączone
kawą, białą masę,
biszkopty, ciemną masę i tak dalej aż pucharek się zapełniNa wierzch możemy położyć
owoce i posypać
kakao albo startą
czekoladą.Sprawdź te przepisy :Naleśniki TiramisuMazurek różany z
mascarpone.